8 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

Un nou grant oferit de europeni pentru drumurile din Moldova

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Uniunea Europeană va oferi Moldovei un nou grant în valoare de 15 milioane de euro. Banii europeni vor fi utilizați pentru construcţia variantei de ocolire la Bahmut cu o lungime de 6 km pe drumul naţional R1 Chişinău – Ungheni – Sculeni – frontiera cu România şi a variantei de ocolire la Vulcăneşti, cu lungimea de 8,5 km pe drumul naţional M3 Chişinău – Giurgiuleşti – frontiera cu România.

Lucrările la drumurile de ocolire vor include construcţia unor terasamente noi, a podeţelor, a sistemelor de colectare şi evacuare a apelor, relocarea utilităţilor, instalarea indicatoarelor rutiere şi a marcajelor rutier. Partea carosabilă a drumurilor de ocolire va fi alcătuită din două benzi de circulaţie, cu o lăţime de 7m. De asemenea, pe drumul de ocolire a orașului Vulcăneşti va fi construit un pod peste râul Cahul cu lungimea de aproximativ 40m.

Cele două drumuri de ocolire vor reduce costurile operaţionale de transport pentru utilizatorii drumului cu 10-15 %, și vor crea condiții mai confortabile și mai sigure atât pentru transport de mărfuri și pentru pasageri.

Grant este oferit din fondurile Facilităţii de Investiţii pentru Vecinătate (FIV). Finanțarea nerambursabilă completează investițiile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și ale Băncii Europene pentru Investiții (BEI) în valoare totală de 300 de milioane de euro anunțate în vara anului 2013.

Pănă în momentul de față cu susținerea UE au fost reabilitate 23,7 km de drum pe traseul Bălți-Sărăteni și încă 7 km a viitorului drum de ocolire a orașului Ungheni sunt în proces de construcție.

Eforturile sunt parte a unui program larg de reabilitare și construcția a 700 km de drum în Moldova care este susținut de donatori și instituțiile financiare internaționale.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img