Treceau la greu țigări peste Prut: O organizaţie criminală, DESTRUCTURATĂ

caruta tigari

După opt luni de investigații și cercetări penale a mai multor persoane implicate, s-a reușit destructurarea unei organizați criminale specializate în contrabandă cu țigări.

Angajații Direcției investigații speciale și Direcției urmărire penală ale Poliției de Frontieră, sub coordonarea Procuraturii Generale, din anul 2014 au inițiat un șir de măsuri investigative în vederea acumulării de informaţii cu privire la fapte şi persoane care sunt preocupate cu activităţi de contrabandă în cadrul cauzei penale pornite în același an.

În contextul investigațiilor declanșate, în luna septembrie 2014 echipa comună de anchetă a stabilit că în zona de responsabilitate a Direcției regionale NORD sunt organizate treceri ilegale a produselor de tutungerie peste frontiera de stat, din Republica Moldova în România, peste râul Prut. Schema infracţională era formată din mai multe persoane – cetăţeni ai R.Moldova şi României cu vârste cuprinse între 25 – 35 de ani, printre care erau implicați și angajați ai Poliției de Frontieră cu funcţii de răspundere.

La fel, urmare a cercetării penale pe faptul de contrabandă, au fost fixate şi relevate mai multe cazuri de contrabandă cu țigări, realizate de membrii ai diferitor grupări legate între ele, care depozitau produsele de tutungerie în imobile din preajma orașului Iași, România.

În acest sens, organul de investigații a depus maxim efort pentru identificarea locației exacte, acțiuni zădărnicite de incidentul care a avut loc în România, la 18 decembrie 2014, cu referire la incendiul produs la una din vilele situate în localitatea Vișan, județul Iași.
vila tigari
În interiorul acesteia autoritățile române au descoperit aproximativ 500 000 pachete cu țigări de contrabandă, cu timbre de acciz ale R.Moldova și Ucraina, precum și pachete de țigări de marca ROCCO, fără timbru de acciz. Investigațiile petrecute la acel moment au stabilit că vila în cauză este depozitul de țigări transportate din R. Moldova de către persoanele aflate în vizorul Poliției de Frontieră. În pofida deconspirării depozitului, figuranții și-au continuat activitatea infracțională, fiind fixate noi treceri cu țigări peste râul Prut.

Astfel, un rol important la documentarea acestor acțiuni le-au avut reținerile efectuate pe segmentele de responsabilitate ale Sectoarelor Poliției de Frontieră Costești și Valea Mare ale Direcției regionale Nord, care au dus la sechestrarea a peste 16 000 pachete cu țigări de diferite mărci. În scopul acumulării materialelor probatorii şi descoperirii faptei, polițiștii de frontieră au întreprins acțiuni de identificare și stabilire a persoanelor implicate. La 17 februarie 2015, în cadrul unei percheziții la domiciliul unuia din membrii grupărilor criminale, efectuate într-o localitate din raionul Glodeni, s-au depistat şi ridicat 7400 de pachete cu ţigări marca ROCCO, fără timbru de acciz, şi 1500 pachete de ţigări marca Ritm.
tigari
În baza prelucrării a informațiilor deținute, la 16 martie 2015 ofițerii de investigații au constatat că membrii grupării criminale pregăteau transportarea peste râul Prut a unei cantităţi de produse de tutungerie prin regiunea localităţii Sculeni. Contrabandiștii au acționat după o schemă bine pusă la punct, unde fiecare își avea rolul și misiunea de realizare a trecerii ilegale a bunurilor peste frontieră. Astfel, în noaptea spre 17 martie 2015, primul grup a transportat o parte din blocurile cu ţigări din mun. Chişinău în localitatea Risipeni, raionul Făleşti. Aici, alţi membri ai grupării le-au pregătit în ambalaj special, adaptat pentru transportarea pe apă. În timpul zilei de 22 martie 2015, persoanele în cauză au transportat 30 de colete în localitatea Sculeni, pe care le-au predat altei grupări criminale care avea rolul de trecere peste râul Prut. În aceeași zi, în jurul orei 17:30, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale VEST au organizat o ambuscadă, ca rezultat s-a reţinut o căruţă încărcată cu cele 30 de colete, în care se conțineau 25 mii pachete de țigări, și trei persoane. În prezent una din persoanele reținute se află sub arest.
caruta tigari
În baza celor depistate, la 7 aprilie 2015 a fost pornită cauza penală în baza art. 284 alin. (1) Cod penal, Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale.
tigari5
Urmare a compexului de acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale, polițiștii de frontieră au reușit să identifice mai mulţi membri ai grupărilor care fac parte din organizaţia criminală, în acest sens fiind autorizate efectuarea a peste 20 de percheziţii la domiciliile, depozitele şi în mijloacele de transport ale acestora.

În zilele de 21 și 22 aprilie 2015, conform planificării, polițiștii de frontieră din Direcția Investigații Speciale, Direcția Urmărire Penală, Echipele Mobile, Direcțiile regionale NORD și VEST, sub coordonarea Procuraturii Generale și participarea BPDS „Fulger” au descins la domiciliile figuranţilor. Ca rezultat, au fost depistate 8 arme de vânătoare, pistoale de foc şi traumatice, peste 600 de cartuşe de diferit calibru, peste 60 de telefoane mobile, peste 100 de cartele SIM, tehnică de calcul, peste 15000 euro, mijloace de transport, produse de tutungerie, bărci gonflabile şi alte obiecte.
organiz7
organiz
baniarme
bani
În urma acestor acţiuni, 38 de persoane au fost reţinute și audiate, printre care și un angajat al Poliției de Frontieră, iar în privința a 8 lideri ai grupării au fost eliberate mandate de arest pe un termen de 30 de zile și unul a fost anunțat în căutare.

În prezent se efectuează acţiuni de urmărire penală cu persoanele reţinute în scopul stabilirii tuturor circumstanţelor săvârşirii infracţiunilor nominalizate, la fel, Poliția de Frontieră urmărește scopul de identificare a tuturor bunurilor și mijloacelor bănești obținute din activitatea criminală ale acestora, cu ulterioara sechestrare.

You may also like

Comments are closed.

By