SPERANŢA MOARE ULTIMA: Asiguratorii au găsit bani, dar încă nu ştiu dacă vor rămâne în sistemul internaţional de Carte Verde

a

Emiţătorii de Carte Verde din Republica Moldova au găsit 4,25 mil. euro, bani necesari pentru a asigura garanţia financiară externă însă nu ştiu dacă europenii îi vor lăsa în sistemul internaţional de Carte Verde.

Vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip susţine deşi BNA a suplinit fondul de asigurare, încă nu există certitudinea că republica Moldova va fi lăsată în sistemul internaţional de Carte Verde.

„O delegaţie a Republicii Moldova s-a deplasat astăzi în Polonia la reuniunea Biroului European al Asiguratorilor, iar mâine urmează să ştim dacă ţara noastră va rămână în lista statelor emiţătoare de carte verde, în caz contrar consecinţele vor fi destul de grave pentru Moldova”, a spus Iurie Filip.

El a preciza că de obicei comunităţile de asiguratori care participă la reuniune vin deja cu opinia formată, dar să sperăm că Republica Moldova nu va fi exclusă din sistemul internaţional de Carte Verde.

Companiile de asigurări din Moldova, care sunt autorizate de a emite Cartea Verde au fost ţepuite de 17 mil. de lei sau echivalentul a 1 mil. de euro, iar acest lucru ar a creat probleme privind acumularea banilor pentru garanţia financiară de 4,25 mil. euro.

Pe piaţa asigurărilor din Republica Moldova sunt autorizate să vândă Cartea Verde şapte companii. Este vorba de Moldasig, Asito, KlasikaAsigurări, Grawe Carat, Moldcargo, Victoriasigurări şi Donaris Grup. Pe parcursul ultimilor ani între aceste companii de asigurări au avut loc mai multe conflicte şi acuzaţii de practici anticoncurenţiale.

Republica Moldova este membru al Consiliului Biroului Asiguratorilor de Carte Verde din anul 1997, iar drepturile de a emite Carte Verde au mai fost suspendate în 2002 şi anul 2009.

 

You may also like

Comments are closed.

By