Sindicatele îl amenință pe Gaburici cu PROTESTE

SINDICATE

Sindicatele s-au săturat de promisiuni și cer guvernării măsuri urgente pentru stoparea declinului social-economic. În caz contrar Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova avertizează că va organiza acțiuni de protest.

Potrivit CNSM, peste 450 de mii de salariaţi–membri de sindicat sunt nemulțumiți de ”stagnarea economiei, condiţiile nesatisfăcătoare de muncă, salariile mici, migraţia forţei de muncă peste hotare, pensiile sub minimul de existenţă, nivelul înalt al preţurilor și tarifelor la produsele şi serviciile de primă necesitate, la medicamente, politizarea excesivă a funcţiei publice, decredibilizarea instituţiilor statului, în special a Justiţiei si Procuraturii, deteriorarea imaginii RM peste hotare”.

Comitetul Confederal al CNSM insistă în mod repetat ca Guvernul Gaburici şi Parlamentul Republicii Moldova să întreprindă măsuri concrete. Printre revendicările sindicaliștilor se numără:

1. Stabilirea salariului minim pe ţară în mărime de 50-60 la sută din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul indicelui preţurilor de consum.

2. Folosirea cu eficienţă a tuturor pârghiilor de influenţă în vederea minimizării plăţii salariilor „în plic” şi a muncii” la negru”.

3. Neadmiterea introducerii cotei unice la impozitul pe venit a persoanelor fizice.

4. Urgentarea implementării serviciilor de sănătate ocupaţională.

5. Neadmiterea elaborării unui nou Cod al muncii.

6. Reformarea sistemului de pensionare, în vederea simplificării şi unificării formulei de calcul, actualizării venitului asigurat luat în calcul la stabilirea pensiilor, recalculării pensiei persoanelor care activează în câmpul muncii.

7. Neadmiterea majorării tarifelor la energia electrică şi la gazele naturale.

8. Neadmiterea lichidării băncilor comerciale: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

You may also like

Comments are closed.

By