SE STRÂNGE LAŢUL! Ucraina a interzis exporturile din Transnistria peste frontiera enclavei

a

Ucraina a interzis exporturile produselor accizabile din Transnistria peste frontiera necontrolată de autorităţile de la Chişinău, potrivit declaraţiei adjunctului Comitetului Vamal de la Tiraspol, Svetlana Klimenkova.

Hotărîrea Guvernului Ucrainei privind excluderea punctelor Cuciurgan şi Platonovo din regiunea Odessa din lista celor prin care pot fi transportate mărfuri accizabile, a intrat în vigoare ieri. Astfel, autorităţile autoproclamatei RMN au fost lipsite de dreptul de a transporta asemenea mărfuri pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, necontrolat de Chişinău.

„După intrarea în vigoare a prevederii exportatorii nu pot traversa frontiera  Transnistriei în Ucraina pentru a-şi exporta produsele accizabile. Anterior livrările se făceau pe la Platnovo şi Kuciurgan”, a precizat Klimenkova.

Potrivit ei, în prezent, produsele pot fi exportate doar prin Republica Moldova.

„Restricţiile de export vizează 70 de întreprinderi din Transnistria, care sunt obligate să-şi exporte produsele prin Republica Moldova. În consecinţă pierderile la buget de la începutul anului 2015 au însumat 20 mil. dolari SUA”, a mai spus Klimenkova.

Anterior, şefa diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski declara că Ucraina se îndepărtează din ce în ce mai mult de statutul de garant pentru soluţionarea diferendului transnistrean, intensificând blocada economică asupra Transnistriei.

You may also like

Comments are closed.

By