7 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Se strânge LAŢUL pentru INSULA din OCEANUL RUSESC! Hill: Interzicerea militarilor ruşi pe teritoriul Ucrainei – impredictibil pentru Transnistria

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Fostul șef al misiunii OSCE din Republica Moldova, diplomatul american William Hill spune că o decizie recentă a Ucrainei de interzicere a traversării trupelor ruseşti poate avea consecințe impredictibile asupra conflictului transnistrean. William Hill a comentat decizia Parlamentului de la Kiev care a denunțat câteva acorduri de cooperare tehnologică și militară cu Rusia, inclusiv cel care permitea Rusiei să trimită prin Ucraina trupe de menținere a păcii la Nistru.

„Retragerea de acum din acest acord s-a făcut printr-un act al Parlamentului și este probabil permanentă. Ne aflăm într-o zonă neexplorată. Fiind mic, contingentul rus în Transnistria și-ar putea probabil face rost de provizii din alte surse și aduce militarii în mod individual, dar ar fi mult mai dificil. Viitorul este învăluit în incertitudine”, a declarata William Hill, într-un interviu pentru Europa Liberă.

El spune că deşi în prezent relaţia dintre Chişinău şi Tiraspol s-a îmbunătăţit, atenția în Moldova este îndreptată asupra propriei crize politice și mai puțin asupra Transnistriei, care s-a scufundat și ea într-o criză politică și economică. Deci, decizia ucrainenilor ar putea să nu producă vreun efect imediat.

„Mie personal decizia ucrainenilor mi-a atras atenția și m-am gândit că și alții vor vrea să vadă cum schimbă ea dinamica din regiune”, a mai menţionat Hill.

Diplomatul susţine a precizat că Ucraina este singura cale pentru militarii ruși să ajungă în regiunea transnistreană, evitând teritoriul controlat de autoritățile moldovene. „Exista un aeroport mare la Tiraspol, dar ai nevoie de permisiune de survol. Din câte înțeleg, ucrainenii nu o vor acorda. Cazul cel mai mediatizat s-a petrecut anul trecut, când i s-a interzis survolul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a făcut din asta un mare scandal.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img