SCHEMA BULGĂRELUI DE ZĂPADĂ, PRIN CARE BEM-ul E FURAT ÎNCĂ DIN 2007!

Parlament general
În cadrul audierilor parlamentare de astăzi, guvernatorul BNM, Dorin Drăguțan a explicat schema simplă prin care s-a creat gaura din sistemul bancar. Potrivit acestuia, toată povestea a început încă în anul 2007!

Cu alte cuvinte, schema despre care povestește Drăguțanu nu a fost pusă la punct recent, ci implementată cu mult înainte de scandalul declanșat acum. O recunoaște pe de altă parte și Corneliu Gurin, Procurorul General, care a declarat astăzi în parlament că prima comisie parlamentară de anchetă pe marginea neregulilor din BEM a avut loc încă cu mult înainte de instaurare la guvernare a noii guvernari, in 2009.

Astfel, reiese că de la BEM se fură practic de la fondare. Nu vom pleca însă chiar atât de departe și vom reveni în istoria mai recentă a delapidărilor din sistemul bancar.

În februarie 2012, 5 fosti membri ai comitetului de creditare de la BEM, printre care și Grigore Gacikevici, sunt acuzați de încălcarea regulilor de creditare și puși sub învinure. Potrivit unei anchete a organelor de forță, Banca de Economii a ajuns în stare critica dupa ce în 2010 a acordat împrumuturi neperformante în valoare de 1,4 miliarde de lei.

Schema de care au făcut uz cei din conducerea BEM din acea perioadă este una simplă. Se acordau credite unor companii, care inițial erau achitate la timp, dar ulterior uitate, fapt care le transforma în credite neperformante. Când se ajungea la o anumită limită, alte companii, care aparent nu aveau legătură cu primele, contractau alte credite, banii erau transferați peste hotare, ajungeau pe alte căi în Republica Moldova la companiile cu credite mai vechi, care le achitau și închideau primele credite.
Deoarece de fiecare data suma creditului care urma să acopere precedentul este în creștere, această schema se cheamă «bulgăre de zăpadă», care rostogolindu-se devine tot mai mare.

Dar, trebuie să înțelegem că “bulgărele” creditar nu și-a început rostogolirea nici măcar în 2010 ci mult mai înainte, iar creditele acordate atunci, erau deja rezultatul creditelor anterioare care urmau a fi acoperite. Potrivit lui Drăguțanu, primele probleme reale au început să apară în 2007. (Acest lucru înseamnă că bulgărele și-a pornit rostogolirea mult mai înainte.)

Până în 2013 însă, acesta (bulgărele) a tot crescut, or panica creată în 2012 i-a accelerat rostogolirea, firmele fiind nevoite să acopere mai rapid sumele împrumutate anterior. Către 2013 situația a devenit una critică, mai ales că în horă sunt implicate mai multe bănci, pentru că au început să fie luate credite de la o bancă ca să fie acoperite creditele la alta. Între timp, pe la BEM în calitate de administrator trece și Victor Bodiu, care nu încearcă să oprească bulgărele dar îl impinge și mai mult (implicând noi actori în schema bulgărelui) și tăinuiește și el, ca și Gacichevici situația reală de la BEM. Ulterior secătuită deja de-a binelea, BEM ajunge sa fie administrat de Shor, pus administrator de investitorii privati. Atunci deja procesele erau pornite și ireversibile.

Trebuie să fim naivi ca să credem că instituțiile de forță sau cele menite să reglementeze situația din sistemul bancar nu cunoșteau despre “bulgăre”. Cunoșteau foarte bine, dar nu interveneau pentru că guvernarea a umflat problema la maxim, iar socul care s-ar fi creat in societate, nu mai putea fi evitat si risca sa dea o lovitura fatala cu doar un an inainte de alegeri.

Totuși, problema a ieșit la iveală, doar că un an mai târziu, pentru că nu poți ascunde un elefant în tufiș. Într-o nouă încercare de a scăpa, de data aceasta de un scandal deja declanșat, s-a inventat o soluție care să puna definitiv un punct în povestea incomodă.

Oamenii vor vinovații? Trebuie găsiți! Cel puțin unul! Și s-a găsit! I s-a intentat și dosar penal, iar acum l-au și arestat. Și deja pe nimeni nu trebuie să-l intereseze ca el nu are nimic cu bulgărele care se tot rostogolește de prin 95, atunci când, spune procurorul Gurin, a fost înființată prima Comisie de Anchetă. Și de dosarele lui Gacikevici nu mai trebuie să ne amintim. Gata.

Acum cei care s-au aventurat în rostogolirea miliardului (cifră care, spun experții, e umflată și ea), pot sa-si continue treburile de rutina, adica pregatirile pentru noile alegeri. Ca doar, tare le mai place să apară în fața dumneavoastră în campaniile electorale.

Moldova24

You may also like

Comments are closed.

By