S-au pricopsit cu SACI CU BANI de la BEM, Banca Socială şi Unibank, iar acum cu PÂINEA ŞI CUŢITUL în mâini vor să le lichideze

a

Banca de Economii, Banca Sociale jefuite prin acordarea creditelor clientelei politice de-a lungul timpului ar putea să fie lichidate, în condiţiile în care în ultimele două săptămâni se vorbeşte despre lichidarea celor trei instituţii financiare.

Un comunicat al Guvernului relevă că premierul Chiril Gaburici a declarat, de mai multe ori, că, la moment, lichidarea acestor bănci este soluția optimă pentru depășirea crizei din sistemul financiar-bancar. 

Subiectul lichidării BEM, Băncii Sociale, Unibank a fost discutat și în cadrul ședinței cu reprezentanții societății civile, care a avut loc pe 22 mai, la Guvern. Pentru a soluționa cât mai rapid criza din sistemul bancar, Guvernul va analiza propunerile și recomandările venite din partea societății civile.

Anterior, și Fondul Monetar Internațional, dar și Banca Mondială s-au pronunțat pentru lichidarea acestor trei bănci.

Săptămâna trecută şi guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu declara în Cadrul Comisiei pentru Buget şi Finanţe că salvarea Băncii de Economii trebuie să o ia Guvernul, recapitalizarea căreia ar costa 13,5 miliarde de lei, în timp ce lichidarea Băncii Sociale şi Unibank ar fi mult mai uşoară cu puţine resurse.

Autorităţile au plasat anul trecut Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sub administraţia Băncii centrale, după ce o serie de împrumuturi neperformante au condus la falimentul creditorilor, care reprezintă împreună până la 20% din activele sistemului bancar al Republicii Moldova.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa susţinea că ă debandada care s-a pornit la Banca de Economii începând cu iunie 2014, care a culminat cu acele decizii şi pompări de mijloace financiare în noiembrie, decembrie  2014 ”mă lasă să cred că scopul a fost de a stoarce banii din rezervele valutare ale Republicii Moldova, nu exclud pentru a achita anumite obligaţiuni faţă de anumiţi investitori cu origini în Rusia şi o parte scoşi în off shore, care ulterior să vină ca şi investiţii străine în Republica Moldova pentru a cumpăra anumite active”.

You may also like

Comments are closed.

By