Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 1%. Rata anuală a inflaţiei a dat peste cap prognoza BNM

a

Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 1% faţă de martie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 7,6%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit luna trecută cu 1,7%, iar servicii şi mărfurile nealimentare cu 0,7%.

Cel mai mult scumpit cartofii – cu 16,8%, fructe de livadă sămânţoase – cu 9,3%, slănină neprelucrată – cu 6,9%, legume proaspete – cu 6,4%. Scăderi de preţuri s-au consemnat la: vinete, cu 16,2%, fructe exotice –5,1%, castraveţi proaspeţi – cu 2,8%, citrice – cu 2,3%.

La mărfurile nealimentare în luna aprilie 2015 a fost marcată majorarea preţurilor la: ziare şi reviste – cu 3,6%, mărfuri chimice de uz casnic – cu 3,0%, covoare şi preşuri – cu 2,1%, detergenţi, utilaj mecanic de uz casnic, încălţăminte – cu câte 1,7%.

La serviciile prestate populaţiei în luna aprilie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la: serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 34,8%.

Banca Națională a Moldovei și-a revizuit în creștere prognoza asupra inflației pentru anul 2015. Astfel, inflația se va plasa la nivelul de 8,1%.

În trimestrul I al anului 2015, rata anuală a inflației a constituit 6,1%, fiind cu 1,3 puncte procentuale superioară celei din trimestrul precedent. Evoluția ascendentă a fost determinată, în principal, de creșterea presiunilor din partea inflației de bază care s-a majorat până la 10,6% în luna martie în contextul deprecierii monedei naționale de la sfârșitul anului precedent și începutul anului curent.

You may also like

Comments are closed.

By