Pescuit INTERZIS: Vezi până când și unde NU ai voie să prinzi pește

Inceput-de-prohibitie-20141

În conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare, începând cu 1 aprilie până la 30 iunie 2015, este interzis pescuitul industrial/comercial, sportiv şi de amator, al tuturor speciilor de peşti, crustacee şi alte vieţuitoare în bazinele acvatice piscicole natural din Republica Moldova, după cum urmează:

– în rîul Prut, de la intersecţia lui cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina pînă la satul Teţcani;

– în lacul de acumulare Costeşti – Stînca;

– în rîul Prut, pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti – Stînca pînă la satul Giurgiuleşti şi în bălţile Manta.

În bazinul fluviul Nistru, timp de 90 zile consecutive, 1 aprilie pînă la 30 iunie, inclusiv:

– în fluviul Nistru, pe sectorul de la satul Naslavcea, pînă la oraşul Camenca;

– în lacul de acumulare Dubăsari;

– în fluviul Nistru, pe sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca şi în braţul Turunciuc.

De asemenea, este interzis în rîuri, lacuri, heleşteie, altele de cît cele atribuite pentru activităţi în domeniul pisciculturii, cu excepţia măsurilor tehnologice piscicole.

Totodată, poliția efectuează razii în scopul prevenirii şi contracarării braconajului şi pescuitului ilicit. Persoanele care nu se vor conforma cerințelor, riscă amenzi:

(1) Încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

(2) Încălcarea regulilor de pescuit, cu excepţia pescuitului în obiectivele acvatice aflate în gestiune privată, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

(3) Transportarea, comercializarea produselor pescuitului şi altor organisme acvatice fără documentele necesare stabilite de legislaţie se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

(4) Acţiunile specificate la alin.(1) însoţite de pescuitul ori de distrugerea unor specii valoroase de peşte şi de plante acvatice sau a altor reprezentanţi ai faunei şi florei acvatice se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

(5) Pescuitul cu utilizarea curentului electric, a explozivilor, a substanţelor otrăvitoare, narcotice sau reactive de orice fel se sancţionează cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Totodată, de la contravenient se încasează şi suma prejudiciului cauzat.

You may also like

Comments are closed.

By