PERFORMANŢA LUI CHIRTOACĂ! Chişinăul a rămas fără 800 ha de spaţii verzi

a

Din suprafaţa totală a terenurilor localităţilor urbane, 6,5 mii ha sau 7,7% reprezintă  spaţiile verzi. În perioada anilor 2007-2013 suprafaţa spaţiilor verzi este practic constantă, dar în scădere cu 0,9 mii ha în anul 2014, această diminuare se atestă în mun. Chişinău şi or. Otaci respectiv cu 0,8 şi 0,1 mii ha, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Restrângerea suprafeţei spaţiilor verzi accentuează riscurile ecologice urbane, având un impact negativ asupra viabilităţii şi sustenabilităţii acestora, asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei.

Experţii susţin că în ultimii trei ani, zeci de terenuri din Chişinău au ajuns, prin anumite scheme dubioase, în mâini private şi este vorba şi de porţiuni de spaţii verzi. Reprezentanţi ai primăriei şi membri ai Consiliului Municipal se învinuiesc reciproc sau dau vina pe legislaţia imperfectă şi pe judecători, care s-ar „substitui ilegal administraţiei publice locale”.  Problemele sunt cu barbă, schemele sunt cunoscute de ani buni, iar pierderile de pe urma înstrăinării ilegale a patrimoniului public sunt de miliarde, spun unii experţi. Cu toate acestea, nicio structură de stat nu a făcut până acum propuneri de modificare a legislaţiei pentru a stopa fraudarea patrimoniului public.

Oraşul Cahul cel mai sărac în spaţii verzi

În Republica Moldova suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine în medie per  locuitor este de 43,2 m.p. Cele mai mari valori a acestui indicator sunt înregistrate în or. Vadul lui Vodă (mun. Chişinău) – 1027,3 m.p./locuitor şi or. Frunză (r-ul Ocniţa) – 177,1 m.p./locuitor. Totodată, nu toată populaţia oraşelor dispune de necesarul minim de spaţii verzi. În 14 localităţi urbane ale ţării suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine unui locuitor este de până la 26 m.p., iar în oraşul Cahul în medie pe un locuitor revin doar 4,8 m.p.

Anul trecut s-au plantat arbori pe o suprafaţă de 88,6 ha, iar a plantelor floricole şi a suprafeţelor de gazon pe o arie de 21,7 ha. Pe o suprafaţă de 21,3 ha au fost plantaţi arbuşti, cu 10,3 ha mai mult faţă de anul 2013. În total în localităţile urbane pe parcursul anului au fost plantaţi 22,2 mii arbori, 10,7 mii arbuşti (cu 95 la sută mai mult comparativ cu anul precedent), 465,0 mii unităţi de material floricol.

You may also like

Comments are closed.

By