PERFUZIA economiei moldoveneşti RĂMÂNE FĂRĂ SER: Remiterile de bani ale moldovenilor s-au prăbuşit cu peste o treime

a

Moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă 337,78 mil. USD în patru luni ale anului 2015 comprimându-se cu 27,2% faţă de perioada similară a anului precedent .

O cădere abruptă a remiterilor de bani ale moldovenilor care muncesc în străinătate s-a înregistrat în luna aprilie când transferurile în favoare persoanelor fizice s-a redus cu 36,2%, la 95,6 mil. USD.

Datele Băncii Naţionale a Moldovei relevă că ponderea rublei ruseşti în totalul transferurilor a fost de 24,7%. Cele mai multe transferuri au fost făcute în euro şi dolari a căror pondere a fost de 39,6% şi respectiv 29,4%.

Reducerea remitenţelor de bani ale moldovenilor care muncesc în străinătate se datorează în mare parte crizei din Rusia unde se află cei mai mulţi moldoveni.

În primul trimestru ale acestui an transferurile de bani în favoarea persoanelor fizice s-au comprimat cu 24% faţă de anul precedent. Volumul total al transferurilor moldovenilor care muncesc în străinătate a constituit 240 mil. dolari SUA. Este cel mai jos nivel din ultimii cinci ani și o cifră comparabilă cu cea înregistrată în primul an după criza din 2008-2009. În primele trei luni ale anului 2010, moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă 233 milioane de dolari SUA.

Decalajul faţă de anul precedent este în continuă diminuare în ultimele luni. Datele băncii centrale relevă că în lunile ianuarie şi februarie intrările de bani pe canalul transferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au fost cu aproximativ un sfert mai mici faţă de perioada similară a anului precedent, iar în martie s-au diminuat cu 26 la sută.

Economiştii susţin că circa 25 la sută din consumul populaţiei este finanţat din transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc în străinătate. Remiterile sunt în mai mică măsură pentru echilibrarea balanţei de plăţi şi în mai mare măsură pentru ajutarea consumului. Mare parte din aceste remiteri sunt cheltuite de familiile care primesc bani din străinătate. Este practic un ajutor de subzistenţă în multe cazuri.

Banii trimişi acasă de moldoveni din străinătate pot influenţa şi cursul de schimb, pe fondul reducerii acestor remiteri în condiţiile în care BNM este nevoită să intervină cu vânzări de valută pentru acoperirea cererii.

În străinătate, potrivit statisticilor oficiale muncesc circa 750 mii de moldoveni dintre care peste jumătate de milion sunt în Rusia.

You may also like

Comments are closed.

By