Parlamentul ar putea lăsa ţigările fără aromă. Importatorii FAC SPUME

a

După lungi discuţii, proiectul legii antifumat a ajuns în final în Parlament, iar astăzi ar putea fi discutat în cadrul şedinţei. Legea prevede reguli dure pentru comercializarea produselor de tutun, dar şi interzicerea mai multor tipuri de ţigări.

Astfel, noile prevederi ale legii antifumat sunt impuse interdicții la comercializarea on-line şi la vânzarea ţigărilor prin aparate, expunerea la vedere a produselor din tutun în spaţiile comerciale. Ţigările slim şi cele mentolate sau cu arome de fructe, vanilie şi cafea vor fi interzise. Nu vor putea fi vândute nici produse din tutun cu amestec de ierburi sau vitamine, care ar crea iluzia că au efecte benefice pentru sănătate.

De asemenea,  avertismentele combinate privind dauna fumatului vor trebui să acopere 75% din suprafaţa externă a părţii anterioare şi posterioare a pachetului de ţigări. Proiectul interzice imitarea prin produse alimentare, jucării sau alte produse a formei ţigărilor şi pachetului de ţigări.

Noile reglementări prevăd reguli mai dure şi pentru comercianți, care vor fi obligați să verifice vârsta persoanei, pentru a nu le vinde ţigări minorilor. Lista produselor din tutun va fi prezentată doar la solicitarea cumpărătorilor majori. Ţigările nu vor putea fi promovate prin publicitate sau sponsorizare.

Reacţia importatorilor de ţigări nu s-a lăsat aşteptată, care s-au arătat deranjaţi, menţionând că lege antifumat tinde să scoată industria tutunului în afara legii și depășește cele mai extreme prevederi antifumat nu doar din Europa, dar și din lume. La dezbateri au avut acces exclusiv reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) şi ai Ministerului sănătății, fără a se permite prezența industriei legale a tutunului sau a asociațiilor mediului de afaceri.

„Dacă proiectul este votat azi de Parlament, piața legală a țigaretelor va fi paralizată, iar piața Moldovei se va deschide larg pentru țigaretele ilegale.” a spus Mark Rock, General Manager  JTI Romania, Moldova & Bulgaria

Reprezentanţii JTI susţin că pentru Republica Moldova implementarea unor asemenea prevederi reprezintă un risc major, ținând cont de faptul ca actualmente autoritățile de la Chișinău nu controlează o parte din teritoriul țării, regiunea transnistreană reprezentând o sursă de produse contrafăcute și un teritoriu de tranzit pentru contrabandă cu țigarete.

„Daca Parlamentul moldovean va vota proiectul de lege antifumat impus de OMS, o întreagă industrie care funcționează legal și aduce bani la buget va fi scoasă treptat în afara legii.” a adăugat Mark Rock. Nici una dintre companiile care funcționează legal în momentul de față în Moldova nu va mai funcționa, și nu vorbim doar de  multinaționale, ci și de Tutun-CTC, compania națională a tutunului, cu capital de stat. Astfel, unii politicieni moldoveni care promovează cu insistență aceste abordări deschid, practic, ușa intrării pe piața din Moldova a tutunului ilegal, provenit din Transnistria care, în ultima perioadă, de la izbucnirea conflictului din Ucraina, a devenit un mare depozit clandestin de țigarete. Numai in anul 2014 au intrat si au fost produse în Transnistria, potrivit estimărilor autorităților, circa 14 miliarde de țigarete ilegale, în condițiile în care consumul legitim anual abia trece de jumătate de miliard!

Fenomenul contrafacerii este prezent pe piața locală începând cu anul 2012, fiind înregistrate numeroase cazuri de către Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, Ministerul de Interne. Potrivit ultimelor studii de piață, deja în acest moment circa 6% din produsele din tutun comercializate în Moldova sunt contrafăcute, iar fenomenul este în măsură să escaladeze și să atingă cote extreme, ca urmare a interzicerii expunerii produselor din tutun la punctele de vânzare și a interzicerii unor categorii întregi de produse. Este bine știut că orice produs interzis pe o piață legala va fi disponibil în cel mai scurt timp, pe piața neagră.

Cei de la JTI avertizează de efectele în lanț. Proiectul de lege periclitează activitatea a peste 10.000 de puncte de vânzare care comercializează produse din tutun și a 40.000 de angajați care activează direct sau indirect în domeniul tutunului. Întreprinderile mici și mijlocii vor suporta pierderi considerabile sau chiar  vor dispărea de pe piață.

 

You may also like

Comments are closed.

By