NU E BANCA NU-I PROBLEMA! Gaburici insistă pe lichidarea BEM: Generează pierderi de 30 mil. de lei/lunar

a

Banca de Economii generează pierderi de 30 mil. de lei lunar, potrivit declaraţiei premierului Chiril Gaburici după şedinţa de ieri a Guvernului, care susţine că instituţia financiară trebuie lichidată, inclusiv Banca Socială şi Unibank.

El a spus că „nu îşi doreşte ca oamenii să rămână fără locuri de muncă, dar nu trebuie să punem pe umerii cetăţenilor aceste bănci”, a comentat Gaburici declaraţia Conducerea Federației Sindicatelor Lucrătorilor Instituțiilor Bancare, care s-a declarat împotriva lichidării celor trei instituţii financiare.

Pe seama lichidării celor trei instituţii financiare s-a creat un adevărat ping-pong în condiţiile în care Gaburici şi preşedintele Paramentului, Andrian Candu spun că decizia de lichidare a celor trei bănci trebuie să fie luată de Banca Naţională a Moldovei, în timp ce guvernatorul băncii centrale, Dorin Drăguţanu susţinea că Guvernul este cel care trebuie s[ decidă lichidarea Băncii de Economii. „Recapitalizarea BEM ar costa 13,5 miliarde de lei, în timp ce lichidarea Băncii Sociale şi Unibank ar fi mult mai uşoară cu puţine resurse”.

Autorităţile au plasat anul trecut Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sub administraţia Băncii centrale, după ce o serie de împrumuturi neperformante au condus la falimentul creditorilor, care reprezintă împreună până la 20% din activele sistemului bancar al Republicii Moldova.

Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa susţinea că ă debandada care s-a pornit la Banca de Economii începând cu iunie 2014, care a culminat cu acele decizii şi pompări de mijloace financiare în noiembrie, decembrie  2014 ”mă lasă să cred că scopul a fost de a stoarce banii din rezervele valutare ale Republicii Moldova, nu exclud pentru a achita anumite obligaţiuni faţă de anumiţi investitori cu origini în Rusia şi o parte scoşi în off shore, care ulterior să vină ca şi investiţii străine în Republica Moldova pentru a cumpăra anumite active”.

You may also like

Comments are closed.

By