MOLDOVA AMENINŢATĂ DE FALIMENT! BEM, Banca Socială şi Unibank nu mai au bani. Puşculiţa BNM le ţine pe linia de plutire

a

Situaţia de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank rămâne gravă în condiţiile în care nivelul de lichiditate este sub limita prevăzută de Banca Naţională a Moldovei.

Acest lucru este confirmat şi de raportul Comisiei de anchetă, care a fost desecretizat. „Băncile îşi menţin capacitatea de onorare a obligaţiunilor scadente doar din resursele creditelor de urgenţă, fiind protejate de moratoriul instituit. Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank nu dispun de lichidităţi suficiente. Activele celor trei bănci sunt insuficiente pentru onorarea obligaţiunilor sale cu excepţia celor aferente persoanelor fizice. La momentul expirării moratoriului băncile pot intra în incapacitate de plată”.

Potrivit datelor pentru primul trimestru, situaţia de la cele trei bănci intrate sub administrarea specială a BNM arată destul de sumbru, iar băncile în orice moment pot intra în incapacitate de plată din cauza deficitului de bani în condiţiile în care lichiditatea curentă este sub limita de 20% prevăzută de BNM. Astfel, la BEM lichiditatea a fost de 6,26%, Banca Socială – 5,5%, iar la Unibank – 7,79%, ceea ce denotă faptul că băncile respective nu dispun de lichidităţi suficiente pentru susţinerea plăţilor de angajamente şi au un nivel scăzut de stabilitate în cazul unor şocuri externe.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au intrat sun administrarea specială a BNM la sfârşitul anului trecut după ce au fost jefuite de 1 miliard dolari SUA, iar pentru a evita un colaps al băncilor devalizate au fost creditate cu circa 16 miliarde de lei pentru a-şi onora obligaţiile financiare faţă de deponenţi. Economiştii suţin că în viitorul apropiat BNM va mai acorda un împrumut de urgenţă în sumă de 4,5 miliarde de lei.

You may also like

Comments are closed.

By