La fundul sacului sau DUŞUL RECE! Exporturile moldoveneşti în Rusia s-au redus dramatic, cu 52%

a

Exporturile Republicii Moldova în Federaţia Rusă, continuă să se reducă, iar în trimestrul unu al acestui an s-au comprimat cu 52%, la 54,4 mil. dolari SUA, conform datelor Biroului Naţional de Statistică.

Rusia a cedat prima poziţie României în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova, după ce a deţinut-o mai bine de 20 de ani. Experţii însă sunt de părere că nu ar trebui dramatizată situaţia având în vedere faptul că „expunerea Republicii Moldova la exportul în Federația Rusă este supraapreciată”.

După ce Rusia a cedat poziţia în topul exportatorilor Republicii Moldova, pe prima poziţie este România cu un volum de 110 mil. dolari, în creştere cu 17%, Italia – 54,7 mil. dolari SUA, Marea Britanie – 39,6 dolari SUA şi Germania – 30,4 mil. dolari SUA şi Franţa cu 16,5 mil. dolari SUA.

Cea mai mare pondere în exporturile moldoveneşti o ocupă produsele alimentare, articole de manufactură şi maşini şi echipamente pentru transport.

În ceea ce priveşte importurile, Rusia deocamdată deţine poziţia de lider cu un volum de 192 mil. dolari SUA urmată de România cu 124 mil. dolari SUA, China – 96,4 mil. dolari SUA, Germania – 77 mil. dolari SUA şi Ucraina cu 71,7 mil. dolari SUA.

Republica Moldova importă combustibili, produse alimentare şi mărfuri de manufactură.

În trei luni ale anului 2015, volumul total al exporturilor moldoveneşti a totalizat 488,2 mil. dolari  SUA cu 14,8% mai puţin comparativ cu anul precedent, iar importurile au însumat 975,9 mil. dolari SUA cu 20% mai puţin.

You may also like

Comments are closed.

By