JAFUL SECOLULUI! Drăguţanu spune câţi bani s-au furat OFICIAL de la BEM, Banca Socială şi Unibank

drag

În cadrul audierilor din Parlament, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu a vorbit despre cifrele  care se vehiculează privind jaful Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank.

„Pierderi la aceste trei bănci sunt mari şi necesită o abordare foarte atentă şi constructivă. La momentul instituirii administrării speciale la cele trei bănci mai erau 2,7 miliarde de lei.

Guvernatorul a spus că după estimările BNM pierderile brute de la cele trei bănci se ridică la 13-13,3 miliarde de lei. Această sumă nu conţine recuperările din gajuri. Da sunt probleme cu gajurile, dar anumite active sunt acolo şi nu se iau în calcul recuperările. Astfel, estimarea netă a pierderilor  la cele trei bănci este de circa 9 miliarde de lei sau echivalentul a 450 mil. euro la cursul de astăzi.

„La momentul instituirii administrării speciale cele trei bănci nu aveau 13 miliarde de lei, banii au fost fraudaţi printr-o metodă clasică de acordare a creditelor care nu a fost întoarse. Se ia un credit, care după un an devine neperformant şi este acoperit cu un alt credit nou, care este bun. Creditele neperformante au fost în permanenţă la cele trei bănci mai ales la BEM. În  martie anul trecut am discutat de credite neperformante de 1,3 miliarde de lei de la BEM or, la Banca Socială şi Unibank era cât de cât bună”, a mai precizat Drăguţanu.

Referindu-se nemijlocit la situaţia de la BEM, guvernatorul a precizat că situaţia băncii a început să se înrăutăţească începând cu anul 2007 când a început să scadă dramatic profitul ca urmarea provizioanelor pentru creditele neperformante. Au fost acordate şi înainte de 2009 şi după şi în 2013. Banii au fost scoşi în mod aparent legal.

„Doar o investigaţie transfrontalieră poate arăta dacă banii au rămas în străinătate s-au au venit înapoi în Republica Moldova. În urma investigaţiei Kroll s-a văzut că banii au fost scoşi fraudulos, iar la etapa următoare vom încerca să recuperăm activele, deoarece ele stau înfipte unde în pământ sau ancorate în porturi”, a conchis Drăguţanu.

You may also like

Comments are closed.

By