„Investiții” străine pe bani moldovenești

V3-SF3-YR-VGP-BUD-07082007-1

Nu voi face prea multe introduceri și voi trece direct la subiect. Mai țineți minte scandalul cu zborurile charter spre Antalya? Mă refer la scandalul prin care fondatorul CarpatAir și Moldavian Airlines aducea acuzații grave ministrului transporturilor Anatol Șalaru și îl acuza că obstrucționează Moldavian Airlines să opereze zboruri charter spre acea destinație.

Pentru că uităm foarte repede, vă voi împrospăta memoria cu un scurt rezumat al acelei epopei în care s-a lansat eroul nostru.

În 2010, înaintea sezonului estival, Petrov iese în public și lansează acuzații grave în adresa ministrului Șalaru pe care îl face cu ou și oțet pentru faptul că ar obstrucționa intenționat compania Moldavian Airlines în obținerea dreptului de a opera curse charter spre Antalya. Șalaru, la rândul lui, iese cu o replică și explică că există un acord bilateral dintre Turcia și Moldova care prevede că ambele țări au dreptul să opereze un număr egal de curse, cîte 7 (indiferent dacă e vorba de curse Charter sau regulate). La acel moment, cele 7 curse erau deja operate de compania de stat AIR MOLDOVA.

Petrov insista, însă, cu spume la gură că Moldavian Airlines are dreptul legal să opereze curse în această direcție și că statul este obligat să-i ofere acest drept. Printr-o minune judiciară Petrov a obținut până la urmă dreptul de a opera 2 curse regulate, din contul celor de la AIR MOLDOVA, care a rămas în urma acestei tranzacții justițiare doar cu 5 curse.

Știți ce s-a întâmplat mai departe? După ce a obţinut licenţa, pentru operarea cursei Chișinău-Antalya, Moldavian Airlines nu a efectuat NICI UN ZBOR. Iar în luna iunie 2010 a renunţat în mod oficial la exploatarea rutei spre această destinaţie. În consecinţă, industria transporturilor aeriene a suferit pierderi de peste 20 de milioane de lei şi pentru prima dată în ultimii 6 ani, operatorii străini au transportat cu 60% mai mulţi turişti, decât companiile aeriene moldoveneşti (se arată într-un comunicat de presă al Air Moldova).

Totodată, după cum am mai scris, Air Moldova a rămas atunci fără 2 curse spre Turcia. Compania de stat l-a acuzat atunci pe Petrov de faptul că vrea să o ducă la faliment, calificând manevra lui Petrov drept „o încercare a concurenţilor străini, parteneri ai companiei „Moldavian Airlines”, de înlăturare treptată a operatorilor moldoveneşti de pe piaţa transporturilor aeriene din Republica Moldova.”

Cum pot fi calificate acțiunile lui Petrov dacă nu trădare de țară? Posibil că potrivită ar fi și sintagma ATAC RAIDER, or există toate părțile componente ale acestuia – o decizie judecătorească, un păgubit (Air Moldova), și un beneficiar (Companiile Străine).

În timp devine clar că acest Petrov a avut din start scopul de a prejudicia interesele Republicii Moldova. Altfel cum putem explica faptul că a organizat un ditamai scandal media doar ca la urmă să refuze ceea ce a cerut? Scopul final a fost atins – reducerea numărului de curse operate de Air Moldova. În interesul cui a acționat?

«Sfântul Google» vă va ajuta să înțelegeți modul de a face afaceri al lui Nicolai Petrov. Or în România acesta tot se judecă cu statul prin intermediul companiei Carpat Air pe care a falimentat-o. Acolo, susține el, motivul falimentării este compania Wizz-air (companie low-cost gigant) care ar fi intrat prea puternic pe piață românească. Petrov decis să-i mai taie din aripi tot prin judecăți. S-ar putea să câștige și acolo în instanță, iar mai târziu să aflăm că nu Carpat Air, ci o altă companie o să preia o parte din transportul de pasageri operat de Wizz.

Nu va fi nimic straniu dacă se va întâmpla așa, pentru că atunci când privești în ansamblu activitatea acestui personaj se creează impresia că el se ocupă la comanda cuiva doar de crearea obstacolelor altor companii. Posibil că Pentru Petrov acesta este business-ul real, de ce nu…? Mai ales că a simțit că nu pățește nimic pentru asta, chiar și după ce și-a prejudiciat propria țară.

Gabriel Calin, pentru Moldova24

You may also like

Comments are closed.

By