12 C
Chișinău
Sunday, April 18, 2021

ÎNCĂ UN AS DE 1 miliard de dolari SUA ÎN MÂNECA RUŞILOR! Moscova vrea să transforme Moldova în Republica Gazprom

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Gigantul rus Gazprom a înaintat o nouă pretenţie Republicii Moldova pentru încasarea unei noi datorii pentru gazul livrat ţării noastre.

Astfel, în luna februarie a acestui an Gazprom s-a adresat Curţii de Arbitraj de la Stockholm pentru încasarea de la Moldovagaz a unei datorii de 830,7 mil. dolari SUA pentru anul 2012, se spune în raportul pentru trimestrul unu al acestui an.

Deocamdată nu a fost anunţată data când urmează să fie examinat procesul intentat de Gazprom.

În octombrie anul trecut, concernul rus Gazprom a obţinut câştig de cauză la la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Federația Rusă, pentru a încasa o datorie de 743,75 mil. USD de la Moldovagaz.

Reprezentanţii Moldovagaz au anunţat anterior că situaţia financiară a companiei este dificilă, iar datoria consumatorilor din Republica Moldova pentru gazul rusesc este de 5,2 miliarde dolari SUA dintre care doar 11% (572 mil. dolari SUA) este datoria consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului.

Datoria Transnistriei pentru gazul rusesc se datorează în mare parte faptului că gazul este vândut cu un preţ mai mic faţă de cel din piaţă şi că autorităţile de la Tiraspol folosesc banii din plata consumului de gaz pentru acoperirea deficitului bugetar şi susţinerea diferitor programe sociale.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img