Gaburici, lăsat cu OCHII ÎN SOARE de Drăguţanu: Voi cere de la BNM informaţia despre cum se cheltuiesc banii alocaţi sub garanţia Guvernului

a

Premierul Chiril Gaburici susţine că decizia de acordare a garanţiei Guvernului pentru creditele acordate de către BNM, Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank a fost una corectă.

„Am luat decizia corectă ne-am asigurat ca toţi clienţii acestor bănci (BEM, Banca Socială şi Unibank n.r) să aibă acces la banii lor. Ceea ce ţine de declaraţiile lui Negruţa noi vom cere BNM să vedem ce fac ei cu banii alocaţi pentru clienţi”, a menţionat Gaburici după întâlnirea cu reprezentanții societății civile pe marginea inițiativelor economice ale Guvernului.

În acelaşi timp, el a spus că regretă eliberarea omului de afaceri Ilan Shor din arest la domiciliu, în condiţiile în care este persoane care face parte din cadrul anchetei. „Voi da indicaţii ca să nu plece din ţară”.

Premierul a spus că la întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile s-au discutat mai multe soluţii pentru sistemul bancar, inclusiv pentru cele trei bănci devalizate. Consilierul lui Gaburici a preciza că există două soluţii: una ar fi păstrarea băncilor prin revigorarea lor şi alta lichidarea cu păstrarea tuturor depunerilor cetăţenilor deoarece garanţia care s-a dat a fost anume pentru garantarea depozitelor proprietarilor. Care va fi soluţia finală urmează să vedem, BNM este organul care ia decizia de retragere a licenţei unei bănci, în plus mai este şi factorul politic.

În ceea ce priveşte soluţiile înaintate de reprezentanţii societăţii civile, Andrian Lupuoşor, directorul Centrului analitic Expert Grup a spus că rezolvarea problemei din sistemul bancar ţine de acordarea unei independenţe mai mari băncii centrale. „BNM trebuie să fie o autoritate mai independentă. Nu este corect ca activitatea băncii să fie blocată de anumite decizii din exterior şi acest lucru de a evita eschivarea de la responsabilitate”.

Lupuşor crede că dacă exista voinţa instituţionala probabil erau să fie evitate acele probleme de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Ieri, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa declara la emisiunea Interpol că debânda care s-a pornit la Banca de Economii începând cu iunie 2014, care a culminat cu acele decizii şi pompări de mijloace financiare în noiembrie, decembrie  2014 ”mă lasă să cred că scopul a fost de a stoarce banii din rezervele valutare ale Republicii Moldova, nu exclud pentru a achita anumite obligaţiuni faţă de anumiţi investitori cu origini în Rusia şi o parte scoşi în off shore, care ulterior să vină ca şi investiţii străine în Republica Moldova pentru a cumpăra anumite active. (…) Eu presupun că este vorba de piaţa valutară şi e vorba de scoaterea banilor din respectivele bănci în prezenţa administraţiei speciale. Ceea ce s-a întâmplat din noiembrie şi până astăzi este marea escrocherie rezervelor valutare ale ţării.

 

You may also like

Comments are closed.

By