Eveniment politic de ultimă oră! Vladimir Voronin a denunțat alianța cu PLDM și Vlad Filat

Voronin Filat

Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, a ieșit astăzi extrem de supărat de la ședința Parlamentului Republicii Moldova și a ținut să anunțe că rupe relațiile cu PLDM, partid care va fi pus sub monitorizarea comuniștilor, din motiv că fracțiunea liberal-democrată nu susține proiectele înaintate de către comuniști, după cum a fost înțelegerea anterioară între Voronin și Filat.

Supărarea bătrânului comunist a venit după ce PLDM nu a susținut și nu a înaintat membri în Comisia privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Voronin a declarat, în fața jurnaliștilor, că PLDM nu reprezintă interesele Republicii Moldova, că ar reprezenta alte interese, iar pentru aceasta urmează ca PCRM să aibă o atitudine mai deosebită față de fracțiunea liberal-democrată. Probabil aici Voronin a avut în vedere și decorația primită recent de către Vlad Filat pentru serviciile sale aduse României. Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” – în grad de Mare Cruce a fost înmânat zilele trecute la Ambasada României din Chișinău, de către Excelența Sa Ambasadorul României, Marius Lazurcă.

Probabil pentru liderul comunist este foarte interesant să afle ce înseamnă de fapt „Serviciul Credincios” al lui Filat pentru România, fiind în prezent deputat în Parlamentul RM, iar anterior deținând funcția de premier, demis după câțiva ani pentru presupuse fapte de corupție și trafic de influență.

După cum a declarat Vladimir Voronin, de azi înainte, toate proiectele înaintate de către PLDM și Filat vor fi suspectate de interese meschine, și chiar pot fi lipsite de susținerea PCRM-lui.

Atitudinea liberal-democraților față de proiectele PCRM, precum și supărarea profundă a comuniștilor, pune deja în leagăn și Guvernul minoritar, condus de repetentul Chiril Gaburici, propus chipurile de către Vlad Filat.

Voronin nu a pronunțat deschis despre o eventuală demisie a lui Gaburici, însă a țintit destul de departe, amenințând deschis fracțiunea lui Filat că pe viitor formula de colaborare va fi schimbată radical, iar alianța de până acum poate fi considerată ca fiind reziliată chiar de astăzi.

Cele pronunțate de către Voronin, pe plan politic, este ceva chiar foarte grav. Dacă este să recapitulăm, partenerul politic al lui Filat amenință PLDM că servește interesele altui stat, iar în speță probabil face referire la faptul că servește interesele României, motiv pentru care liderul liberal-democrat a și fost decorat recent pentru serviciile aduse acestui Stat vecin.

În concluzie, consecințele declarațiilor lui Voronin sunt destul de clare. Este cert, în acest moment, că PLDM a pierdut aliatul său comunist, asta după ce liberal-democrații s-au scuipat cu PL, Godea, Leancă și alții. A rămas să-i aibă ca parteneri și pe cei din Partidul Democrat, însă această colaborare este prea firavă pentru a mai garanta o existență politică în continuare.

Foto: publika.md

Găsiți declarația lui Voronin pe www.privesc.eu

CORNELIU GANDRABUR

You may also like

Comments are closed.

By