8 C
Chișinău
Thursday, April 15, 2021

Eugen Tomac și alți 4 români au interdicție de a intra în Rusia. Vezi LISTA

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Cinci români se regăsesc pe lista persoanelor cărora li s-a interzis să intre în Federația Rusă. Potrivit fostului consilier prezidențial Iulian Chifu, lista cu cele 80 de persoane care au interdicție să intre în Rusia a primit-o din partea unui prieten rus, pe care figurează și cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hațegan, Adrian Cioroianu și Liviu Chondon.

Iulian Chifu este fostul consilier al președintelui Traian Băsescu și actual președinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, Eugen Tomac este lider al Partidului Mișcarea Populară, Gheorghe Hațegan este director general adjunct la Transgaz, istoricul Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu, fiind avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, iar Liviu Chondon a preluat la începutul anului trecut postul de comandor al Forțelor Navale Române.

Lista este datată 26 mai, notează Mediafax.

Frankfurter Allgemeine Zeitung notează că premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat, vineri, în conferinţa săptămânală de presă, că mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea în Rusia.

Premierul belgian, Didier Reynders, a confirmat informaţia, precizând că pe listă se află 89 de persoane.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Ministerul de Externe a precizat, sâmbătă, la solicitarea MEDIAFAX, că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus, şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img