ENERGIA LA EXTREME: Profitul în scădere la Gas Natural Fenosa, iar cifra de afaceri în creştere

a

Gigantul mondial de distribuţie a energiei electrice Gas Natural Fenosa care deţine o cotă de 70% din totalul pieţei moldoveneşti de distribuţie a energiei electrice a raportat în primul trimestru al acestui an o cifră de afaceri de 83 mil. euro cu 22,1% mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, arată raportul companiei.

Gas Natural Fenosa explică majorarea cifrei de afaceri ca urmare a majorării volumului energiei comercializate cu 2,8%, la 731 MW, a numărului consumatorilor cu 1,2% (859 mii), dar şi a reduceri pierderilor de reţea cu 0,2%, la 9,1% din totalul enregiei furnizate.

Profitul net al companiei a constituit s-a redus cu 18,2% la 9 mil. euro, iar EBTDA – profitul înainte de impozitare s-a cifrat la 10 mil, euro sau cu 16,7% mai puţin comparativ cu trimestrul unu din 2014.

Reducerea profitului de datorează deprecierii leului faţă de dolarul american, iar Gas Natural Fenosa a depus anterior o sesizare la ANRE de majorare a tarifului la energia electrică pentru consumatorii finali. Directorul subsidiarei Gas Natural Fenosa din Moldova, Silvia Radu declara că diferenţa de curs a generat acumularea datoriilor de peste 1,472 miliarde de lei.

Pentru acoperirea datorilor, reprezentanţii companiei solicită un tarif mediu pentru consumatori de circa 2,30 lei per kw/oră faţă de 1,52 lei, iar pentru consumatorul final de 2,58 lei per kw/oră cu 50% mai mult faţă de tariful aplicat în prezent.

Deocamdată, ANRE nu a examinat cererea Gas Natural Fenosa de majorare a tarifului la energia electrică pentru consumatorii finali.

You may also like

Comments are closed.

By