20 C
Chișinău
Thursday, April 22, 2021

Dorin Recean DEZVĂLUIE de ce a fost chemat la Procuratură

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Dorin Recean a scris un mesaj pe facebook în care explică de ce a fost chemat, astăzi, la Procuratura Generală. Potrivit lui Recean, este vorba despre ”o pretinsă depășire de atribuții”. Acuzațiile se bazează pe o plângere depusă de Ruslan Saachian, polițistul vizat în maltratarea la 7 aprilie a unor tineri în comisariate.

”Reforma pe care am realizat-o la interne a afectat foarte multe interese. Și – evident – reforma are dușmani. Sistemul care a rămas fără fluxuri ilegale de bani căuta deja de câțiva ani să mă lovească, inclusiv acum, când am plecat din funcția de ministru. Dacă vă amintiți, permanent au fost tentative de a mă ataca, învinui și chiar intimida.

Iată că am fost citat de procuratură pentru o pretinsă depășire de atribuții în cazul verificării respectării regimului secret efectuat încă în 2013 în Comisariatul general de Poliție Chișinău. Ceea ce mi se impută acum se bazează pe plângerea penală depusă de Ruslan Saachian. Cred că toată societatea își amintește că acest Saachian este vizat în dosarele de maltratare a tinerilor din 7 aprilie. Ruslan Saachian a fost concediat de mai multe ori, dar – ulterior – restabilit în funcție de instanțe.

Apropo, în rezultatul acestor verificări au fost constatate numeroase încălcări și abuzuri, inclusiv 274 de CD-uri cu interceptări, proveniența cărora era nu este clară, iar păstrarea lor ilegală. Mai multe intereceptări au fost efectuate ilegal. Toate materialele au fost transmise procuraturii pentru investigații.

Trebuie să înțelegem că plângerea penală depusă de Saachian are o miză mult mai mare. Și problema nu sunt eu, Dorin Recean. Sistemul afectat vrea să demonstreze că tentativele de reformă reală, reformă efectivă, care aduce îmbunătățire serviciului public, îl face mai transparent, elimină oportunitărțile de abuz și corupție, îmbunătățește condițiile de muncă a angajaților sistemului de drept sunt pedepsite. Este un semnal pe care acesta vrea să-l dea oricărui ministru sau conducător care insistă asupra reformelor reale, nu celor mimate.

Acest caz este doar primul. Intuiescă că nu se vor opri aici și că vor urma și alte învinuiri. Vă asigur că nu le va reuși să mă intimideze. Îndemn pe toți cei care trebuie să promovezea reforme în sectorul public să o facă și să nu se lase intimidați. Miza sistemului este să descurajeaze continuarea reformelor. Pentru că nici o instituție de drept nu se va reforma fără determinare și acțiuni reale”, a scris Recean.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img