Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, ISPASUL

inaltarea-domnului

Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Înălțarea Domnului sau Ispasul. Înălțarea Domnului comemorează înălțarea la cer a lui Iisus din Nazaret, la 40 de zile după Înviere. În această zi, oamenii se salută cu formulele “Hristos s-a înalţat!” şi “Adevărat s-a înălţat”.

Praznicul Înălţării Domnului este ultima zi din an când creştinii ortodocşi înroşesc ouă, prepară bucate tradiţionale asemănătoare cu cele de la Paşti pe care le sfinţesc la biserică.

Conform tradiției populare, de Ispas nu se înstrăinează nici un obiect din casă, nu se împrumută bani, sare şi chibrituri pentru că altfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântană.

Tradiţia mai spune că cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioadă nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai.

De Înălţarea Domnului se fac pomeni și se împart pentru morți, în special brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu. Casele și mormintele se împodobesc, în unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuștean.

You may also like

Comments are closed.

By