Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, Duminica Mare

Rusalii-2012-4

Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh, numită și Duminica Cincizecimii (50 de zile de la Învierea Sa). În popor, mai este numită și Duminica Mare, sărbătoare care se prăznuiește la zece zile după Înălţarea lui Hristos.

În această zi, Duhul Sfânt s-a pogorât peste Apostoli, sub forma unor limbi de foc, primind puterea de a grăi în limbi necunoscute de ei şi de a face cunoscută învăţătura Mântuitorului tuturor neamurilor.

Există obiceiul ca în ziua de Rusalii, să se aducă în biserici și în case frunze de nuc sau de tei, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborârii Sfântului Duh.

Ce este bine să faci de Rusalii

Ca să nu se supere Rusaliile – nişte fiinţe fantastice care, potrivit credinţelor populare precreştine, umblă prin văzduh şi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua, credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

Şi la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele.

În unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

Din Duminica Mare, sau a Rusaliilor, poate începe culesul plantelor de leac; până la această dată, se consideră că plantele sunt contaminate de către Rusalii.

Ce să nu faci

Să nu mergi la scaldat în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!

Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.

Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa.

Să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele.

De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămini, nu se mai culeg ierburi de leac.

Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber său dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviți să faci aceste lucruri.

You may also like

Comments are closed.

By