COD GALBEN: Nivel SPORIT al poluării aerului în Chișinău și la Tiraspol. Concentrațiile VOR CREȘTE

ambuteiaj-chisinau-640x480

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizarea Cod Galben de poluare a aerului atmosferic. Ziua pe 12 mai şi dimineaţa pe 13 mai s-a înregistrat un nivel sporit al poluării aerului: în mun. Chişinău privind conţinutul de dioxid de azot; în mun. Tiraspol – de fenol. Concentraţiile maxime au constituit: în mun. Chişinău de la 1,3 pînă la 4,6 ori, în mun. Tiraspol – de la 1,1 pînă la 2,4 ori concentraţii maxime admisibile.

Pentru următoarele zile se prevede majorarea acestor concentraţii, iar în mun. Chişinău şi Tiraspol – un nivel sporit al poluării aerului ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile dispersiei.

Avertizarea Cod Galben este valabilă pentru 13 și 14 mai.

cod galben pouluari

Dioxidul de azot întră în listă celor mai periculoşi poluanţi, deoarece provoacă efecte senzoriale, funcţionale şi patologice. Persoanele expuse la concentraţii ridicate de dioxid de azot, cel mai des sunt supuşi bolilor de catar ale tractului respirator superior, bronşită, mană şi pneumonie.

Principalele surse de oxizi de azot sunt procesele de ardere la temperaturi înalte a diferitor tipuri de combustibil (gaze naturale, cărbune, benzină, ulei, motorină) în centralele termice, boilere, instalaţii industriale. Circa 90% din toate emisiile de oxizi de azot în atmosferă sunt legate de arderea combustibilului.

You may also like

Comments are closed.

By