Chişinăul a lăsat Buket Moldavii FĂRĂ AROMĂ. Tiraspolul se UMFLĂ ÎN PENE: Vom discuta problema la alt nivel

a

Chişinăul a înaintat cerinţe suplimentare combinatului vinicol Buket Moldavii de la Dubăsari pentru ai prelungi licenţa, potrivit declaraţiei directorului întreprinderii, Oleg Babaev, care este şi deputat în Sovietul Suprem de la  Tiraspol.

„Combinatul vinicol deja nu mai are licenţă pentru importul spirtului, iar licenţa de producţie, păstrare şi vânzare a producţiei alcoolice expiră pe 28 august. Fără licenţa de import întreprinderea nu poate funcţiona”, a menţionat Babaev pentru novostipmr.com.

Deşi conform hotărârii de Guvern a Republicii Moldova întreprinderile din stânga Nistrului se bucură de un regim facilitat pentru obţinerea licenţei şi a documentelor pentru exportul producţiei pe pieţele externe, Chişinăul solicită de la două întreprinderi din stânga Nistrului respectarea legislaţiei moldoveneşti pentru producţia alcoolului etilic. Este vorba de contorizarea materiei prime utilizate şi a producţiei finite, dar şi de instituirea controlului fiscal de la Chişinău.

„În prezent întreprinderea funcţionează după normele Republicii Transnistrene, de aceea noi nu ne putem asuma reglementările din Republica Moldova”, a precizat Babaev.

Pretinsul Minister al Economiei de la Tiraspol califică acţiunile Chişinăului drept intenţie de a influenţa activitatea agenţilor economici şi de a controla companiile.

Alventina Silcenko, ministra Economiei e de părere că cerinţele Chişinăului faţă de Buket Moldavii şi Kvint sunt inadmisibile şi vom discuta acest lucru în cadrul grupurilor de lucru, dar şi la alt nivel al negocierilor, pentru ca licenţele celor două întreprinderi să fi prelungite, iar Republica să acţioneze în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Buket Moldavii din oraşul Dubăsari, este unica fabrică de producere a vinurilor aromatizate și a doua ca mărime și capacitate după Kvint. Capacitatea întreprinderii este de 1.3 milioane decalitri. Acționar majoritar al întreprinderii este grupul Sherif de la Tiraspol. Cea mai mare parte a producției vinicole, Buket Moldavii o exportă în Federația Rusă.

You may also like

Comments are closed.

By