-0.5 C
Chișinău
Sunday, December 5, 2021

CADOUL LUI MOŞ DRĂGUŢANU: Creditele acordate de BNM băncilor furate vor fi transformate în datorie publică. MOLDOVENII BUNI DE PLATĂ!

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, intrate sub administrare specială, dacă nu vor rambursa împrumutul de urgenţă acordat de BNM, atunci acesta se va transforma în datorie publică pe o perioadă de 15-20 de ani.

„Potrivit hotărârii de Guvern desecretizată, dacă la un moment dat creditele acordate celor trei bănci intrate sub administrare specială nu vor fi rambursate, aceste împrumuturi vor trebui să fie înlocuite cu VMS-uri emise de Ministerul de Finanţe şi se vor transforma în datorie publică cu o perioadă de răscumpărare de 15-20 de ani”, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Guvernatorul a lăsat să se înţeleagă că această datorie nu este un lucru grav în condiţiile în care este pe o perioadă lungă de timp, „prin urmare impactul asupra bugetului nu va fi catastrofală”.

Drăguţanu a evitat să spună care este suma exacta cu care BNM a creditat cele trei bănci salvându-le de la colaps, menţionând că suma de 16 miliarde de lei care se vehiculează este eronată. Asta deşi, potrivit hotărârii desecretizate din luna noiembrie BNM a împrumutat cele trei bănci cu 9,4 miliarde de lei, iar la sfârşitul lunii martie a acestui an Guvernul a acordat garanţia de stat pentru încă 6,5 miliarde de lei.

În opinia guvernatorului, Ddcă acele trei bănci nu reuşeau să facă faţă retragerii de depozite şi nu avea surse financiare din altă parte atunci ele urmau să intre în incapacitate de plată cu pagube semnificative pentru deponenţi şi era să se răsfrângă asupra întregului sistem bancar. Chiar şi băncile capitalizate a anumite limite pentru a face faţă retragerilor masive de numerar.

Întrebat de ce s-a tărăgănat instituire administrării speciale la cele trei bănci, guvernatorul a precizat că a fost nevoie de modificare legislaţiei, iar la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut Guvernul a luat decizia de a emite garanţia de stat, doar după aceasta BNM a avut încrederea că introducerea administrării speciale nu va pune în pericol întregul sistem bancar.

„BNM a discuta la comitetul de stabilitate financiară problemele din sistemul bancar în speciala la BEM. Spre finalul 2013 vorbeam despre riscurile care se acumulează în aceste trei bănci. Erau credite acordate, gajuri, depozite interbancare din Federaţia Rusă, dar începând cu anul 2014 deja era clar că avem nevoie de modificări în legislaţie pentru a permite BNM în caz de necesitate de a interveni pentru a preveni colapsul”, a spus Drăguţanu.

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img