BERD MAI PESIMIST faţă de şansele de creştere a economiei moldoveneşti

a

BERD şi-a revizuit prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru anul 2015. Instituţia financiară estimează că PIB-ul Moldovei va înregistra o valoare de negativă de 2% faţă de creşterea economică de 0% cât estima la începutul anului BERD.

Economiştii de la BERD susţin în raportul Regional Economic Prospects că economiile Moldovei, Ucrainei și Belarusului vor continua să fie afectate de de conflictul din estul Ucrainei și efectele recesiunii din Rusia. În acest  2015 aceste țări se vor confrunta cu o presiune macroeconomică și financiară. Reprezentanții BERD-ului afirmă că, în acest an, perspectivele economice ale Moldovei devin tot mai incerte şi se va comprima cu 2%, iar în 2016 va înregistra o creştere de 1,5%.

„Remitenţele şi exporturile moldoveneşti s-au comprimat ca urmare a semnării de Chişinău a Acordului de Liber Schimb cu UE în vara anului trecut. Sectorul bancar a fost zguduit de scandal ca urmare a trei bănci intrate sub administrare specială”, se arată în raportul BERD.

Specialiştii Băncii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare atrage atenţia asupra riscurilor politice ca urmare a guvernării minoritare de la Chişinău, dar şi din partea autonomiei găgăuze. „Leul moldovenesc s-a depreciat de la începutul acestui an de rând cu valutele din regiune, dar s-a stabilizat în luna martie ca urmare a înăspririi politici monetare de către BNM şi a intervenţiilor valutare ”

You may also like

Comments are closed.

By