BĂNCILE FURATE continuă să SUGĂ valuta din rezerva statului. BNM le-a vândut 10 mil dolari SUA

a

Rezervele valutară a BNM a constituit 1,760 miliarde dolari SUA la sfârşitul lunii aprilie cu 8,3 mil dolari mai mult comparativ cu sfârşitul lunii precedente, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

Banca central explică majorarea activelor oficiale de rezervă ca urmare a aprecierii cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 17.09 mil. dolari SUA, efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 7.95 mil. dolari SUA şi a încasările de mijloace bănești în favoarea Ministerului Finanţelor al RM –  5.26 mil. dolari SUA.

În acelaşi timp, reducerea rezervelor valutare a fost condiţionată în mare parte de intervenţiile băncii centrale sub formă de vânzări de valută la Banca Socială, Banca de Economii și Unibank – 10.26 mil. dolari SUA şi de ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licenţiate – 7.70 mil. dolari SUA, dar şi de swap-urile valutare în sumă de 4 mil dolari SUA.

Ieri, în cadrul audierilor în Parlament, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu declara că pierderile de la Unibank, Banca de Economii şi Banca Socială se cifrează la 13-13,3 miliarde de lei, iar după vânzarea gajurilor pierderile s-ar reduce la 9 miliarde de lei.

Şeful băncii centrale susţinea că cele trei bănci au fost furate pe parcursul mai multor ani, începând din 2007. Tehnica jafului era a bulgărelui de zăpadă când se lua credite mari, iar după un an el devenea neperformant şi era acoperit cu un credit nou acordat, care aparent era ok, dar peste o perioada devenea şi el neperformant.

La instituirea administrării speciale la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut, cele trei bănci aveau cumulativ în conturi 2,7 miliarde de lei, BNM creditând-le de urgenţă cu 9,5 miliarde de lei printr-o decizie secretă cu garantarea creanţei de către Guvern. La 27 martie a acestui an Guvernul a mai garantat un împrumut acordat celor trei bănci, fapt confirmat la audierile de ieri de premierul Gaburici, care a evitat să spună care este suma, dar se vehiculează că este un împrumut de circa 6,5 miliarde de lei.

Creditele acordate celor trei bănci urmează a fi transformate în datorie de stat pe o  perioadă de 15-20 de ani.

Deocamdată, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu şi nici premierul Chiril Gaburici nu ştiu ce va fi cu cele trei bănci devalizate, menţionând că mai este timp destul pentru găsirea unei soluţii în condiţiile în care acestea se află în administrarea specială a BNM pentru încă opt luni.

You may also like

Comments are closed.

By