Baliţchi rupe gura târgului: Colaboratorii vamali lucrează după obiceiuri şi tradiţii

a

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificările la Regulamentul de aplicare a destinaţiilor vamale prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova. Documentul stabileşte numărul minim de acte solicitate în procesul de vămuire a mărfurilor și mijloacelor de transport și se bazează pe analiza practicilor altor state, precum și legislația UE.

Astfel, hotărârea prevede că, pentru export, numărul actelor care însoțeau declarația vamală a fost redus de la 9 până la 3, iar pentru import – de la 11 la 3. Este vorba despre următoarele documente: factura, documente de transport și actul permisiv (valabil pentru anumite categorii de mărfuri).

Reducerea numărului de acte necesare vămuirii va reduce timpul și va diminua costurile aferente activității de import/export. Totodată, modificările vor asigura aplicarea uniformă a măsurilor netarifare, vor minimiza riscul corupției și vor apropia Republica Moldova de standardele europene în domeniul comerțului transfrontalier.

Şeful Serviciului Vamal, Tudor Balţchi a declarat că anterior erau nu mai puţin de zece acte care conform tradiţiilor şi obiceiurilor erau se solicitate de colaboratorul vamal. „Astăzi noi obligăm colaboratorul să solicite nu mai mult de trei acte pe care trebuie să le prezinte agentul economic”.

Serviciul Vamal a fost acuzat de nenumărate ori de agenţii economi că sunt puşi la zid.

Potrivit Centrului analitic Expert Grup doar 11,6% din total companiilor din Republica Moldova îşi exportă producţia. Ţara noastră fiind ultima în topul ţărilor din regiune după numărul companiilor exportatoare. „Exporturile moldoveneşti sunt inhibate nu atât de barierele de protecţie înaltă care ar exista spre exemplu în Uniunea Europeană sau în Rusia, cât de faptul că vama nu funcţionează în mod adecvat, este o corupţie înaltă”.

You may also like

Comments are closed.

By