ATENȚIE MAXIMĂ la aplicarea vizei de reședință pe teritoriul Rusiei în pașapoartele naționale

vama2

În ultima perioadă s-a mărit numărul pașapoartelor Republicii Moldova falsificate, prin aplicarea ilegală a vizei de reședință pe teritoriul Federației Ruse. De la începutul anului curent, polițiștii de frontieră au înregistrat 18 cazuri, în care moldovenii dețineau astfel de documente.

În contextul prevenirii falsificării pașapoartelor naționale și identificării metodelor de contrafacere, în cadrul Direcției expertiza documentelor a Poliției de Frontieră au fost prezentate pașapoartele din „seria B” de către Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, cât și cele ridicate la frontieră. Urmare a expertizelor criminalistice, specialiștii au stabilit că pe paginile de vize ale acestor pașapoarte sunt prezente două tipuri de ștampile cu vize de reședință „РАЗРЕШЕНО ВРЕМЕННОЕ ПРОЖИВАНИЕ” și ”ЗАРЕГИСТРИРОВАН”, care sunt aplicate cu ajutorul imprimantei laser sau jet de cerneală color. Acestea permit cetățenilor Republicii Moldova o ședere pe teritoriul Rusiei mai mare de 90 de zile.
Anume ștampilele aplicate cu imprimante computerizate nu sunt autentice, iar la introducerea acestora în pașaport se operează cu unele manipulări: se descoase blancheta și se extrage o pagină de vize, ulterior este trecută prin tehnica de imprimare cu aplicarea ștampilei falsificate. De asemenea, la rebroșarea pașaportului este folosită un alt tip de ață decât cea originală, deosebiri există în culoare – fie este de culoare albă sau roșie și nu conține luminiscență în UV. La documentul autentic sunt două fire de culoare albă și roșie răsucite, care în razele de lumină UV ața albă conține luminiscență galbenă, iar cea roșie conține luminiscență portocalie.
VIZA
Pentru a evita situaţiile neplăcute la traversarea frontierei de stat, legate de prezentarea la control a pașaportului R.Moldova cu semne de falsificare, Poliția de Frontieră recomandă tuturor participanţilor la traficul transfrontalier să manifeste maximă prudență atunci când își întocmesc actele de călătorie și să anunțe cazurile în care li se propun perfectarea acestora în mod fraudulos.

You may also like

Comments are closed.

By