ASPIRATORUL lui Drăguţanu menţine inflaţia, dar ÎNGROAPĂ CREDITAREA: Soldul împrumuturilor s-a redus cu 180 mil. de lei

IMG_1843

Politica monetară restrictivă a Băncii Naţionale a Moldovei îşi spune cuvântul. Soldul creditelor acordate s-a comprimat cu 182 mil. de lei şi a constituit la sfârşitul lunii aprilie 41,792 miliarde de lei faţă de luna martie.

Din totalul creditelor acordate 60% au fost împrumuturile acordate în valută naţională urmate de cele în euro – 23,7% şi cele în dolari SUA – 16,3%.

Pe tipuri de debitori businessul a contractat 84,5 din totalul împrumuturilor, iar persoanele fizice s-au împrumutat de la bănci cu 6 miliarde de lei.

Comerţul rămâne cea mai creditată ramură cu o pondere de 32,3%. Economiştii explică acest lucru prin faptul că este cea mai puţin riscantă ramură în condiţiile în care economia Moldovei este preponderant axată pe importuri.

După comerţ, cele mai multe credite au fost absorbite de industria alimentară – 9,5%, prestări servicii – 7,98% şi industria productivă – 7,4%, iar cele mai puţine credite au fost acordate ONG-urilor – 0,2%.

Economiştii susţin că Menţinerea ratei de refinanţare la 13,5%, anual şi majorarea cu 2 p.p, la 20% a normelor rezervelor obligatorii în lei şi valută neconvertibilă scumpesc şi m ai mult leul moldovenesc prin sterlizarea lichidităţilor din piaţă. Astfel băncile, care au început deja scumpirea creditelor vor mai majora şi mai mult dobânzilor, ca urmare a scumpirii valutei naţionale.

Economiştii sunt de părere că ţintirea politica  monetară restrictivă a BNM este în contradicţie cu obiectivul de creştere economică a Guvernului.

Guveranatorul BNM, Dorin Drăguţanu declara la prezentarea Raportului asupra inflaţiei că în prezent are loc o adaptare a economiei moldoveneşti la condiţiile actuale. „Se observă deja o comprimare a importurilor de rând cu exporturile”.

You may also like

Comments are closed.

By