Zeci de moldoveni, DUȘI DE NAS, de un grup de șarlatani. Erau ademeniți în Rusia

Ofițerii Inspectoratului Național de Inverstigații au intrat în posesia unor informații operative despre activitatea infracţională a unei grupări, specializată în racolarea şi transportarea persoanelor din Republica Moldova în Federația Rusă.

Astfel, ofițerii de investigații au documentat, pe parcursul lunilor martie-aprilie, curent, activitatea ilegală a unei filiere specializată în trafic de persoane în Federația Rusă.

Potrivit informațiilor acumulate de oamenii legii, suspecții racolau persoane din mediul rural prin înșelăciune și sub pretextul angajării lor la muncă în agricultură în regiunea Lipeţk, Federaţia Rusă, cu un salariul de circa 16 000 de ruble rusești. Mai mult decît atît, cheltuielile de transport şi întreținere erau suportate de angajator.

Ajungînd în regiunea Lipeţk, victimelor li se luau actele de identitate sub pretextul perfectării unui contract de muncă și erau impuse să presteze diverse munci agricole timp de trei luni, fără achitarea salariilor conform înțelegerii.

Aici, victimele erau cazate în construcții amenajate în câmp, departe de localități, iar pentru procurarea produselor de consum curent, erau obligate să apeleze la „angajator”.

La expirarea perioadei de ședere pe teritoriul Federaţiei Ruse, victimele erau forțate să semneze diverse recipise precum că sunt datori cu diverse sume de bani, după care li se elibera pașapoartele ca să poată reveni în ţară.

Astfel, în cadrul investigaţiilor desfășurate, polițiștii au identificat cinci persoane, membri ai grupării, unul fiind cetăţean al Federației Ruse.

Zilele trecute, polițiștii au efectuat percheziții la domiciliul unuia dintre suspecți, în raionul Nisporeni, unde au fost depistate mai multe pașapoartele ale victimelor, registre de evidentă a persoanelor angajate la muncă şi evidența mijloacelor bănești încasate de către suspecți.

Conform primelor estimări efectuate pe poliție, numărul persoanelor exploatate de către membrii grupării depășește de 50 de victime.

În prezent, una dintre persoanele bănuite în comiterea infracțiunii se află în arest preventiv, totodată, oamenii legii desfășoară măsuri în scopul reţinerii şi celorlalți suspecți aflaţi peste hotarele Republicii Moldova.

În acest caz, suspecţii sunt cercetaţi penal în baza art. 165 Cod Penal al RM „Trafic de fiinţe umane”. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă o pedeapsă cu privaţiune de libertate pe un termen de pînă la 20 de ani.

Inspectoratul Național de investigații face un apel către cetățeni, să fie prudenți în cazul în care optează pentru o ofertă captivantă de muncă peste hotarele ţării petru a evita riscul de a fi traficanți şi exploatați prin muncă.

You may also like

Comments are closed.

By