Vrabia mălai visează! Chişinăul vrea să se înarmeze până-n dinţi, în timp ce bugetul de la apărare abia ajunge pentru hrana militarilor

a

Republica Moldova plănuieşte să achiziţioneze tehnologie în domeniul Apărării şi să creeze o nouă bază militară, iar noul Guvern de Chişinău speră să obţină ajutor de la parteneri, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Autorităţile moldovene plănuiesc o modernizare radicală a forţelor armate, a anunţat noul ministru al Apărării Viorel Cibotaru. El aşteaptă asistenţă externă în acest efort. Într-un interviu pentru un post de televiziune Cibotaru şi-a exprimat speranţa că, în lumina situaţiei geopolitice complicate provocate de războiul civil care devastează Ucraina vecină, partenerii ţării sale vor fi interesaţi de o eficientizare a armatei moldovene.

Noul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, mizează pe sprijin extern și crede că în condițiile regionale complicate, partenerii occidentali ai Republicii Moldova ar putea fi interesați să ajute Moldova să-și dezvolte o armată operaţională, combativă, care să poată îndeplini misiunile eficient. Ministrul Viorel Cibotaru are în vedere în primul rând modernizarea tehnică a armatei, dar spune că e nevoie inclusiv „de un salt” care ar permite consolidarea efectivului militar – a celui în bază de contract, a celui în baza serviciului în termen și e nevoie de pregătirea unei rezerve „gata să se încadreze gradual în îndeplinirea misiunilor, dacă va fi nevoie…”.

El a făcut acest anunţ într-o perioadă în care bugerul alocat armatei reprezintă 0,3% din PIB şi abia ajunge pentru hrana şi cazarea militarilor.

Din efectivul armatei Republicii Moldova fac parte 5 300 de persoane, inclusiv forțe terestre, aeriene și paramilitare. Conform unor estimări, în caz de conflict armat, aproximativ 700 de mii de moldoveni apți din punct de vedere militar ar putea fi chemați la arme. Armata Națională a Moldovei are dotare peste 200 de mașini de luptă, atât pe roți, cât și pe șenile. În plus, armamentul este vechi şi se află într-o stare proastă, cea mai mare parte figurând în inventarul fostei armate sovietice.

Pe de ală parte, Transnistria are peste 7.500 de militari, ale căror echipamente au fost modernizate cu ajutorul Rusiei. De asemenea, în regiune sunt staţionaţi aproximativ 2.000 de militari ruşi, înarmaţi cu armament modern, după secesiunea de Republica Moldova.

You may also like

Comments are closed.

By