Victor Ciobanu: BEM a fost furată tot timpul, de toţi guvernanţii, iar acum se încearcă ştergerea urmelor

bem

De la Banca de Economii a Moldovei (BEM) s-a furat tot timpul, indiferent de culoarea politică a guvernării, iar acum se încearcă ştergerea urmelor. De această părere este analistul Victor Ciobanu.

În cadrul unei emisiuni tv, el a declarat că toţi acei care au avut atribuţie la aceste furturi sînt acum în Parlament, reprezentînd diferite partide. Analistul a amintit de dosarul „Valieximp”, companie care a beneficiat de mai multe credite suspecte de la BEM, în valoare de aproape 1 mlrd. de lei. În acest context el sugerat că chiar şi cei din Partidul Liberal ar avea interesul ca o parte din adevăr să fie tăinuit, fiind ştiut faptul că „Valieximp” ar avea tangenţe cu politicieni din PL.

„Ei toţi sînt interesaşi ca informaţia să nu fie făcută publică sau să fie publicată gradual”, a declarat analistul.

Victor Ciobanu a atras atenţie în context şi acţiunilor Guvernului Leancă. În opinia sa, în sistemul bancar era deja criză sistemică pe data de 25 septembrie 2014, cînd Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru unele proiecte relevante în domeniu. El crede că atunci, s-a încercat acoperirea unei găuri în sistem care se crease de ani de zile, dar nu a apărut, după cum s-a încercat să se demonstreze ulterior, în urma unor pretinse tranzacţii ale BEM pe data de 26-27 noiembrie 2014.

În altă ordine de idei, Victor Ciobanu a declarat că informaţiile precum, că, pe 26-27 noiembrie, din BEM s-au scos miliarde de lei nu corespund realităţii, deoarece astfel de tranzacţii la modul practic nu puteau să aibă loc.

„Exporturile Moldovei constituie cam 2 mlrd. dolari anual, banii transferaţi de gasterbaiteri – circa 2 mlrd. dolari. Cu siguranţă că o tranzacţie de circa 1 mlrd. dolari, despre care se vorbeşte că ar fi avut loc pe data de 26-27 noiembrie 2014, nu putea trece pe neobservate. Deci, ea pur şi simplu nu a avut loc”, a declarat analistul.

Victor Ciobanu a mai atras atenţie asupra faptului că tranzacţiile în dolari sînt strict monitorizate de băncile americane, care, la sigur, în cazul unor sume atît de importante, ar fi bătut alarma, ar fi raportat aşa gen de tranzacţii.

sursa: curentul.md

You may also like

Comments are closed.

By