ULTIMĂ ORĂ // Ofițerii CNA au reținut 16 persoane, implicate în dosarul achiziției echipamentelor medicale

zumbreanu

Până la această oră, în urma perchezițiilor efectuate de CNA, au fost reținute 16 persoane, implicate în trucarea mai multor licitații privind achiziționarea echipamentelor medicale. Persoanele sunt reținute pentru 72 de ore pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, luare și dare de mită. Alte cinci persoane au fost audiate în calitate de ”bănuit”. Șeful Direcţiei Urmărire Penală a CNA, Bogdan Zumbreanu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că investigațiile pe marginea acestui caz au pornit pe 6 noiembrie 2014 în baza autosesizării CNA privind ilegalitățile comise în procesul de achiziție.

”Conform informației inițiale, reprezentanții a două companii, lideri la livrarea echipamentelor medicale ofereau mijloace bănești persoanelor responsabile din cadrul Agenției pentru Achiziții Publice, Agenției Medicamentului și Ministerului Sănătății pentru trucarea licitației. În total au fost depistate 15 infracțiuni. Valoarea contractelor acestor licitații depășește 200 mln. lei”, a declarat Zumbreanu.

Totodată, Bogdan Zumbreanu a ținut să menționeze că ofițerii CNA au acumulat materiale probatoare de circa 1000 de pagini, stenogramele convorbirilor telefonice ale persoanelor implicate.

Amintim că în această dimineață au avut loc percheziții la domicilii, în automobile, dar și la mai multe instituții – Ministerul de Interne, Departamentul Instituții Penitenciare, Agenția Achiziții Publice, Institutul Oncologic, Spitalul Republican, Centrul Republican de Diagnostic, Spitalul de Urgență și la Agenția Medicamentului, instituții medicale din subordinea DIP și MAI. În cadrul operațiunii de amploare a fost antrenat tot efectivul Centrului Național Anticorupție.

Printre persoanele implicate în ”afacere” este și fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi care avea rolul de ”a da indicații privind facilitarea și urgentarea achizițiilor”.

Vezi mai jos LISTA reținuților în dosar:

1. un fondator și reprezentantul a doi agenți economici care a participat la licitații
2. fostul ministru al sănătății
3. șeful interimar al Centrului de Sănătate Cahul
4. directorul Centrului Republican de Diagnostic
5. directorul Direcției Logistică a Centrului Republican de Diagnostic
6. directorul Institutului de Cardiologie
7. directorul Spitalului de Urgență
8. prim-vice-directorul Spitalului de Urgență
9. directorul Institutului Oncologic
10. directorul Spitalului raional Taraclia
11. directorul Unităţii de Coordonare, implementare şi monitorizare a proiectului de restucturare a sistemului sănătăţii din cadrul Ministerului Sănătăţii
12. directorul adjunct al Departamentului Instituțiilor Penitenciare
13. șeful adjunct al Agenției Achiziții Publice
14. directorul Agenției Medicamentului
15. vice-directorul Agenției Medicamentului
16. un șef de secție a Agenției Medicamentului

You may also like

Comments are closed.

By