Surpriza lui Gaburici! Nota de plată pentru frauda secolului din bănci va fi achitată de moldoveni

a

Premierul, Chiril Gaburici s-a arătat optimist în recuperarea banilor furaţi de la Banca de economii, Banca Socială şi Unibank. „Spre ca banii să fie întorşi cetăţenilor”, a declarat Gaburici la emisiunea În Profunzime de la ProTV.

“O sa facem tot posibilul să găsim aceşti bani, sunt banii cetăţenilor noştri şi să-i aducem acasă. Banca va primi banii înapoi, evident. Dacaă nu, aceşti bani vor fi transformaţi în datorie şi va fi eşalonată pe mai mulţi ani, va fi o datorie publică. Eu cer de la toate instituţiile implicate să-şi ducă munca la bun sfârşit”, a precizat Chiril Gaburici.

Referindu-se la administrarea specială de la BEM, Banca Socială şi Unibank, Gaburici a menţionat că a fost prelungită cu 9 luni pentru evitarea altor probleme.

Premierul a fost destul de deschis vizavi de garanţia acordată de predecesorul său Iurie Leancă, pentru creditul de 9,5 miliarde de lei acordat de BNM celoir trei bănci furate, însă a evitat să spună şi despre garanţia acordată de cabinetul său, la sfârşitul lunii martie, pentru acordarea a unui împrumut suplimentar de 6,5 miliarde de lei celor trei bănci.

FMI insistă ca împrumuturile acordate BEM, Băncii Sociale şi Unibank să fie incluse în buget

În acelaşi timp, premierul a spus că FMI a insistat ca împrumuturile de urgenţă acordate celor trei bănci să fie incluse în buget, dar deocamdată nu se regăsesc. „Este una din condiţiile înaintate de fond pentru a putea iniţia negocierile pe marginea unui nou acord”.

Gaburici s-a arătat optimist că se va ajunge la un acord cu FMI, dar dacă acest lucru nu va avea loc atunci vor fi reduceri de cheltuieli, inclusiv din Guvern. „vom iniţia negocierile în luna mai când la Chişinău urmează să vină o misiune FMI”.

Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost devalizate cu 13 miliarde de lei, iar BNM a instituit administrare sepecială la sfârşitul lunii noiembrie asupra celor trei bănci, acordându-le un credit de urgenţă de 9,5 miliarde de lei, iar la sfârşitul lunii martie printr-o decizie secretă Guvernul Gaburici a mai avizat o decizie prin care BNM a acordat suplimentar 6,5 miliarde de lei.

Fără un acord cu FMI, Moldova nu-şi poate acoperi deficitul bugetar 

Ministrul Finanţelor, Anatol Arapu declara că încheierea unui program de colaborare cu FMI, are o importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului, atît pe termen scurt, cît și pe termen mediu.

Lipsa unui astfel de program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de circa 2,238 miliarde de lei (echivalentul a circa 116,0 mil. dolari SUA), dintre care granturi – 896,8 mil. lei (echivalentul a 46,5 mil. dolari SUA) și împrumuturi – 1 341,4 mil. lei (echivalentul a 69,5 mil. dolari SUA).

FMI a atras atenţia de nenumărate ori la carenţele privind transparenţa din sistemul bancar moldovenesc, dar autorităţile nu au întreprins nimic or, tocmai din această cauză dar şi ca urmare a majorărilor nejustificate a salariilor Chişinăul a ratat ultima tranşă de 76 mil. dolari SUA dintr-un ajutor financiar de 567 mil. USD acordat în 2010. Asta după ce cabinetul lui Filat, fără acordul FMI, a instituit impozitul unic în agricultură, a majorat pensiile şi salariile funcționarilor adoptate.

You may also like

Comments are closed.

By