3 C
Chișinău
Saturday, April 17, 2021

Sondaj de opinie! Partidul lui Leancă pe primul loc, PLDM şi Filat se prăbuşesc

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Sondajul de opinie realizat la solicitarea ziarului “Timpul” de către compania sociologică Fondul Opiniei Publice „FOP”, demonstrază mai multe lucruri. Și anume că PLDM-ul, așa cum era și de așteptat, se duce cătinel la vale cu membrii săi cu tot, împins din urmă (sau tras la vale) de Vlad Filat.

Dezastrul prin care trece formațiunea, care acumula altă dată cele mai multe simpatii ale electoratului de dreapta este comparabil poate doar cu spectaculoasa cădere a PPCD-ului.

Și în cazul PPCD și în cazul PLDM, motiv pentru eșec a fost trădarea. Doar că dacă vorbim de PLDM este vorba de o dubla trătadare. O dată în condițiile în care PLDM a făcut alianță cu PCRM și a doua oară când cinicul lider al verzilor l-a fraierit și l-a folosit în campania electorală pe Iurie Leancă, promovând însă în funcția de Ciril un prim-ministru cu studii dubioase și care nu știe cum i se scrie corect numele.

Dacă ne aducem aminte, în campanie, PLDM se confrunta cu o gravă criză de imagine. Anume din acest motiv, în fața a miilor de oameni de la congresul PLDM și a sutelor de mii din fața televizoarelor, Filat declara că îl va īnainta pe Leancă la funcția de prim-ministru. Știa încă de atunci că fără leancă PLDM nu e decât un partid-catastrofă, o epavă.

Acest lucru e reflectat foarte bine de cifrele prezentate de FOP în sondaj, or, de încredere deplină (întrebare închisă) conform participanţilor la studiu se bucură următorii lideri politici: Leancă Iurie – 23%; Dodon Igor – 15%; Chirtoacă Dorin – 14%; Voronin Vladimir – 12%; Usatâi Renato –12%; Ghimpu Mihai – 9%; Greceanîi Zinaida – 7%; Lupu Marian – 7%; Filat Vladimir – 5%; Mocanu Sergiu – 4%.

Astfel, trădătorul Filat a ajuns să stea undeva alături de Sergiu Mocanu, în coada clasamentului. Lucru care nu-i de mirare, precum nu-i de mirare că Leancă e pe primul loc. Ori anume pe el îl vede electoratul de dreapta capabil să ducă țara în Europa, nu pe Vlad Filat, pe care la următoarele alegeri, dacă va mai avea partid până atunci, îl vom vedea probabil mult mai trist.

Cei mai mulți susținători înflăcărați îi are Partidul Popular European cu 17%, urmat de Partidul Socialiștilor cu 16%. Pe a treia poziție s-a plasat Partidul Nostru cu 11 % susținători, pe a patra Partidul Comuniștilot cu 10,5 % și pe a cincea poziție, la o diferență foarte mică, Partidul Liberal cu 10%.

Așadar, vedem că Leancă l-a trimis la gunoi pe Filat care nu mai are susținători înflăcărați, or partidul a fost făcut zob de manevrele trădătorului. PLDM nu se regăsește nici măcar în top5 la capitolul susținători înflăcărați. Asta înseamnă, cel mai probabil că oamenii de acolo stau doar din inters în partid. Iar susținători a avut, pentru că PPE-ul lui Leancă nu avea de unde-i aduna, decât din ceea ce a fost cândva PLDM.

Asta e demonstrat și de faptul că atitudinile cele mai negative respondenții le-au manifestat față de Partidul Liberal Democrat, astfel 41% mai degrabă nu aprobă și 35% se consideră adversari înflăcărați. Cu alte cuvinte, o bună parte din electoratul PLDM, după ce a trecut la Leancă, s-a declarat deschis dușman a lui Filat.

Și la final, muzică. Un marș funerar pentru PLDM care se îndreaptă, în sicriul dus de mulțimea care-i aparține lui Leancă, spre groapă:

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cele mai mule voturi le-ar acumula Partidul Socialiștilor – 25%, urmat de Partidul Popular European cu 17%, Partidul Comuniștilor cu 15% și Partidul Liberal cu 10%. Pentru Partidul Liberal Democrat, pentru Partidul Democrat şi pentru Partidul Nostru ar vota cîte 9 %.

Colectarea datelor s-a efectuat în perioada 28 martie – 5 aprilie 2015, pe un eşantion de 1755 persoane din 107 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maxima de eşantionare fiind de ± 2,3%.

SONDAJ SOCIO-POLITIC FOP

SONDAJ SOCIO-POLITIC FOP

Scris cu referire la timpul.md

Gabriel Călin, pentru Moldova24

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img