Șase persoane implicate în dosarul ”licitațiilor trucate” MERG LA AREST

judecatoria buiucani

Șase persoane, reținute ieri de ofițerii CNA în dosarul ”licitațiilor trucate în sistemul medical” vor fi puse, astăzi, în arest. Inculpații vor fi escortați la Judecătoria Buiucani peste puțin timp, a anunțat purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.

Potrivit sursei, urmează fie puși sub arest:

1. directorul Direcţie logistică a CRDM
2. directorul Institutul de Cardiologie
3. directorul ÎMSP Spitalul de Urgenţă
4. directorul Unitatea de Coordonare Implimentare şi Monitorizare a Proiectului de restructurare a sistemului sănătăţii
5. şeful adjunct al Agenţiei Achiziţii Publice
6. şeful de secţie AMDM Victor Donea

Mâine vor urma alte arestări, potrivit Angelei Starinschi.

Menționăm că două persoane dintre cele reţinute în urma perchezițiilor de ieri sunt spitalizate. Este vorba despre prim-vicedirectorul Spitalului de Urgenţă, internat, ieri, şi directorul Unităţii de coordonare, implementare şi monitorizare a Proiectului de restructurare a sistemului sănătăţii, internat, aseară, într-un spital privat.

La moment, 6 persoane se află în izolatorul CNA, 2 persoane spitalizate și alte 8 persoane – în alte izolatoare de detenţie provizorie.

Amintim că 16 persoane, inclusiv fostul ministru al Sănătăţii, au fost reţinute de CNA şi Procuratura Anticorupţie în cadrul unui dosar de corupţie. Cauza a fost pornită în noiembrie 2014 pe marginea aranjării unui şir de licitaţii privind achiziţionarea echipamentelor medicale şi consumabilelor.

În cadrul investigaţiilor s-a constatat aranjarea licitaţiilor prin includerea intenţionată în caietele de sarcini a parametrilor tehnici pentru utilajul care urma să fie cumpărat de instituţiile medico-sanitare publice din ţară în corespundere cu toate caracteristicile tehnice ale echipamentului medical comercializat pe teritoriul ţării în exclusivitate de companiile gestionate de un agent economic.

Mai mult decât atât, au fost identificate cazuri în care reprezentanţii agentului economic au favorizat întocmeau răspunsurile la contestaţiile depuse de întreprinderile care nu au fost de acord cu condiţiile desfăşurării licitaţiilor.

În acest dosar sunt vizate în jur de 20 de persoane cu funcţii de răspundere, inclusiv şefi de spitale de nivel republican şi local, conducerea Agenţiei Achiziţii Publice, fostul ministru al Sănătăţii, dar şi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare.

În acţiunile persoanelor bănuite se reţin infracţiuni de depăşire a atribuţiilor de serviciu, corupere pasivă şi activă, pentru care legislaţia în vigoare prevede pedepse sub formă de detenţie de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

Estimativ, valoarea contractelor privind achiziţionarea echipamentului medical se ridică la 200 de milioane de lei. Persoanele au fost reţinute pentru 72 de ore şi urmează ca, la expirarea acestui termen, procurorii să înainteze demersuri judecătorului de instrucţie privind arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Persoane bănuite reţinute se numără:

1. un agent economic
2. ex-ministrul sănătăţii, director al ÎMSP Spitalul Clinic Republican
3. şeful –interimar ÎMSP Centrul de Sănătate Cahul
4. directorul CRDM 5. directorul direcţiei logistică a CRDM
6. directorul Institutului de Cardiologie
7. directorul ÎMSP Spitalul de Urgenţă
8. prim-vicedirectorul ÎMSP Spitalul de Urgenţă
9. directorul Institutului Oncologic
10. directorul ÎMSP Spitalul Raional Taraclia
11. directorul Unităţii de Coordonare Implimentare şi Monitorizare a Progroiectului de restructurare a sistemului sănătăţii
12. directorul adjunct al DIP
13. şeful adjunct al Agenţiei Achiziţii Publice
14. directorul AMDM
15. vice-directorul AMDM
16. sef secţie AMDM

Bănuiţi vizaţi, aduşi pentru audiere:

1. administratorul unui SRL
2. specialistul-coordonator al secţiei achiziţii a Institutului de Cardiologie
3. şeful Secţiei juridice a Institutului Oncologic
4. angajatul Secţiei din cadrul AMDM
5. specialist principal în cadrul Direcţiei Medicină a DIP
6. şeful Direcţiei Administrare şi Politici de Dezvoltare a MAI

You may also like

Comments are closed.

By