Sanitarii ruşi continuă să aibă alergie la vinurile moldoveneşti! Exporturile s-au redus 76% anul trecut

a

Exporturile de produse alcoolice moldoveneşti au însumat 189,5 mil. dolari SUA cu 23% mai puţin în anul 2014 faţă de anul precedent, arată datele Balanţei de Plăţi a BNM.

CSI rămâne cea mai mare piaţă pentru vinificatorii moldoveni cu o pondere de peste 55% cu un volum al livrărilor în sumă de 105,1 mil. dolari SUA în scădere cu 22,7%. Scăderea cea mai dramatică, fiind înregistrată în Rusia cu 14%.

Deşi piaţa UE este complet deschisă pentru vinificatorii moldoveni spun că este foarte greu de găsit un loc pe piaţă ca urmare a concurenţei acerbe, dar şi a poziţionării pe piaţă.

Ponderea livrărilor de vinuri moldoveneşti pe piaţa comunitară creşte cu paşi mărunţi. Din 2010 până în 2014 exporturile s-au majorat cu 11 mil. dolari SUA, la 35 mil. dolari SUA. În topul statelor unde sunt exportate vinurilor moldoveneşti sunt Polonia – 9 mil. dolari SUA, Cehia şi Polonia cu câte 7,2 mil. dolari SUA şi respectiv 4,2 mil. dolari SUA.

Pentru diversificarea pieţelor vinificatorii moldoveni au ieşit şi pe pieţele din China, SUA, Nigeria. Valoarea exporturilor fiind de echivalentul a 5,4 mil. dolari SUA, 14,3 mil. dolari SUA şi respectiv 1,8 mil. dolari SUA.

You may also like

Comments are closed.

By