Republica Moldova nu se poate susţine fără un acord cu FMI. Guvernul caută colacul de salvare

a

Guvernul Republicii Moldova pledează pentru iniţierea negocierilor unui nou program de cooperare cu FMI

Declaraţia a fost făcută de Prim-ministrul Chiril Gaburici la întrevederea de astăzi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI). În cadrul întrevederii, Premierul i-a înmânat şefului misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar, scrisoarea adresată Directorului Departamentului European al FMI, Poul Thomsen, în care este exprimată intenţia Guvernului de la Chişinău de a iniţia negocierile pe marginea unui nou program de colaborare cu FMI.

„În scopul consolidării stabilităţii macroeconomice, continuării reformelor structurale şi diminuării impactului negativ al factorilor externi asupra dezvoltării economice a ţării, solicităm respectuos iniţierea negocierilor unui nou program de asistenţă şi lansăm invitaţia misiunii FMI să efectueze, în viitorul apropiat, o vizită la Chişinău, pentru a discuta noul program”, se menţionează în scrisoarea adresată FMI de Executivul de la Chişinău.

Chiril Gaburici a subliniat importanţa intensificării cooperării bilaterale şi a exprimat interesul autorităţilor moldoveneşti pentru o colaborare eficientă cu partenerii externi, inclusiv cu experţii FMI, în vederea accelerării reformelor menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor din Republica Moldova.

Ivanna Vladkova-Hollar, şefa misiunii FMI, şi-a exprimat convingerea că dialogul dintre FMI şi Republica Moldova va fi în continuare unul deschis, constructiv şi eficient.

La aprobarea bugetului, vineri, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu declara că că încheierea unui program de colaborare cu FMI, are o importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului, atît pe termen scurt, cît și pe termen mediu.

Lipsa unui astfel de program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de circa 2,238 miliarde de lei (echivalentul a circa 116,0 mil. dolari SUA), dintre care granturi – 896,8 mil. lei (echivalentul a 46,5 mil. dolari SUA) și împrumuturi – 1 341,4 mil. lei (echivalentul a 69,5 mil. dolari SUA).

FMI a atras atenţia de nenumărate ori la carenţele privind transparenţa din sistemul bancar moldovenesc, dar autorităţile nu au întreprins nimic or, tocmai din această cauză dar şi ca urmare a majorărilor nejustificate a salariilor Chişinăul a ratat ultima tranşă de 77 mil. dolari SUA dintr-un ajutor financiar de 567 mil. USD. Asta după ce Executivul de la Chișinău, fără acordul FMI, a instituit impozitul unic în agricultură, a majorat pensiile și salariile funcționarilor.

You may also like

Comments are closed.

By