Republica Moldova cu buza umflată la summit-ul de la Riga! Perspectiva de integrare LA PAŞTELE CAILOR

a

Proiectul de declaraţie pregătit pentru summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga nu prevede perspective clare de integrare pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, potrivit documentului citat de Radio Svoboda.

Proiect de declarație constată încă o dată că statele membre au „dreptul suveran de a-şi determina ambiţiile și obiective la care aspiră în relațiile cu Uniunea Europeană”.

Documentul a fost deja expediat statelor membre ale Parteneriatului Estic, care va avea loc pe 21-22 mai.

Ministrul de Externe, Natalia Gherman declara anterior că la summit-ul de la Riga, Moldova va cere să fie diferenţiată de partenerii estici după propriile rezultate. „Vreau să vă asigur că Republica Moldova va merge foarte bine pregătită la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Sîntem cu adevărat cel mai avansat stat din cadrul Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte relația cu UE. Noi avem ce raporta, avem rezultate importante și cu adevărat ne dorim să fim evidențiați și diferențiați de ceilalți parteneri estici după propriile rezultate și merite obținute în ceea ce privește implementarea agendei europene”.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko continuă să îndemne UE să susţină anularea regimului de vize pentru Ucraina de la 1 ianuarie 2016. La rândul său, administraţia UE continuă să spună că Ucraina trebuie să confirme progresele pentru în punerea în aplicare a cerințelor UE cu privire la posibilitatea introducerii regimului fără vize.

Parteneriatul Estic al UE vizează consolidarea relațiilor cu vecinii din est ai UE. Participanții la program sunt Ucraina, Belarus, Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Moldova, Georgia și Ucraina au semnat un acordul de asociere cu UE în 2014, în ciuda presiunii puternice a Moscovei.

 

You may also like

Comments are closed.

By