14 C
Chișinău
Friday, April 23, 2021

Războiul sexelor: Femei vs. barbati! Cine sunt cei mai afectaţi de şomaj

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Războiul sexelor se dispută şi pe plan profesional, la toate nivelele sale. Până a ajunge însă la lupta directă pentru poziţii înalte în diferite companii, există o altă luptă, mai apriga, mai arzătoare. Anume, lupta pentru o slujbă simplă, lupta pentru o angajare, pentru a nu fi şomer. Iar această luptă pare să fie câştigată de către femei, chiar dacă ponderea lor în totalul populaţiei Republicii Moldova este mai mare decât cea a bărbaţilor.

Rata şomajului la nivel de ţară a scăzut în 2014 la 3,9 %, faţă de 5,1% în perioada similară a anului precedent, anunţă Biroul Naţional de Statistică. În şomaj se aflau 47,5 mii, fiind cu 15,6 mii mai puţin faţă de 2013.

Şomajul în Republica Moldova s-a diminuat în condiţiile în care populaţia economic activă a descrescut cu 3,5 mii de persoane sau 0,3 la sută, în timp ce numărul populaţiei ocupate a constituit 1184,9 mii persoane, în creştere cu 12 mii faţă de 2013.

Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii – 60,8% din total şomeri, la fel şi persoanele din mediul urban – 61,9%. Rata şomajului la bărbaţi a fost de 4,6% iar la femei – de 3,1%.

În sectorul informal au lucrat 16,1% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 32,5% au avut un loc de muncă informal. Este vorba de munca nedeclarată, ce nu intră în aria evidenţei contabile. Din numărul persoanelor ocupate informal salariaţii au alcătuit 18,7%, totodată 9,0% din totalul salariaţilor aveau un loc de muncă informal. Pe de altă parte, fiecare al zecelea salariat a declarat, că primeşte fie că o parte (1,8% din totalul salariaţilor) sau chiar în întregime (8,4% din totalul salariaţilor) salariul ”în plic”. Fenomenul salariului ”în plic” prevalează în agricultură (48,3%), comerţ (15,2%) şi construcţii (13,5%).

Din distribuţia ocupării după activităţile din economia naţională în sectorul agricol au activat 361,1 mii persoane (30,5% din totalul persoanelor ocupate). În activităţile non-agricole au fost ocupate 823,8 mii persoane. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 12,3% şi în construcţii, respectiv, 5,6%. Faţă de nivelul anului precedent numărul persoanelor ocupate în industrie a crescut cu 2,2%, iar în construcţii – cu 2,1%. În sectorul servicii au activat 51,6% din totalul persoanelor ocupate, ponderea acestora fiind în descreştere faţă de anul precedent cu 1,9 p.p. (15,6 mii).

- Advertisement -spot_img

Latest news

Related news

- Advertisement -spot_img