Putin a SĂRĂCIT CONDUCTA de bani a Moldovei. Gasterbaiterii moldoveni au trimis acasă cu 17% mai puţin bani

a

Condiţiile mai dure de aflare în Federaţia Rusă, dar şi deprecierea rublei ruseşti a lovit în gasterbaiterii moldoveni. Volumul total al remiterilor de bani s-a redus cu 17,2%, la 1,8 miliarde dolari SUA în 2014 comparativ cu anul precedent, potrivit datelor Băncii Centrale de la Moscova.

Cel mai mare volum al transferurilor din 2014 a fost înregistrat la sfârşitul trimestrului doi şi trei, de puţin peste jumătate de miliard dolari SUA şi respectiv 563 mil. dolari SUA.

Republica Moldova este pe locul cinci în topul statelor din CSI după volumul remiterilor de bani, fiind depăşită de Uzbekistan, Tagikistan, Ucraina și Kîrgîstan.

Datele băncii centrale din Rusia relevă că volumul transferurilor din Rusia în favoarea persoanelor fizice în țările CSI, în ianuarie-septembrie 2014, s-a cifrat la 21,4 miliarde de dolari cu 13,4% mai puţin comparativ cu 2013.

În 2013, volumul transferurilor din Rusia în Republica Moldova a constituit 2,248 miliarde dolari SUA.

În Rusia, la moment se află circa 550.000 de migranți din Republica Moldova. Potrivit părții ruse, însă, numărul muncitorilor moldoveni în Rusia depășește 700 de mii de oameni.

Kremlinul a înăsprit condiţiile de aflare în Rusia a migranţilor. La începutul lunii aprilie autorităţile de la Moscova anunţau că au elaborat o nouă versiune, mult mai dură, a testului la limba şi istoria Rusiei pe care trebuie să-l susţină muncitorii migranţi care merg în Rusia şi vor să obţină viza de reşedinţă. Noul test va fi introdus din iulie 2015 şi va fi unul suplimentar la testul actual pe care fiecare migrant trebuie să-l susţină ca să primească permisul de muncă.  Este vorba de 100 de întrebări.

De la 1 ianuarie, cetăţenii moldoveni care pleacă la muncă în Federaţia Rusă au la dispoziţie 30 de zile pentru a susţine examenul la cunoașterea limbii ruse, pentru a trece comisia medicală şi a perfecta toate actele care le-ar asigura dreptul la muncă.

You may also like

Comments are closed.

By