Prognoze pesimiste de peste Atlantic! FMI anunţă o decreştere economică de minus 1% pentru Moldova

IMF Greece Financial Crisis

Economia Moldovei va înregistra o valoare negativă de  minus 1% în anul anul 2015, potrivit prognozei revizite prezentată de FMI.

FMI spune că descreşterea economică a Moldovei va fi influenţată de reducerea exporturilor şi a remiterilor de bani ale migranţilor moldoveni pe fundalul crizei regionale.

Experţii fondului anunţă că economia ţării noastre îşi va reporni motoarele în anul 2016 când va avea un avans de 3%. “Comprimarea creditelor al exporturilor vor duce la comprimarea PIB-ului. De asemenea, embargoul impus de Rusia, care nu se ştie cât va dura, va diminua şi mai mult investiţiile străine în Republica Moldova. FMI atenţionează şi asupra riscului stabilităţii financiare al ţării ca urmare a înrăutăţirii balanţei băncilor moldoveneşti de pe urma deprecierii valutei naţionale, mai mult decât se aştepta”.

Banca Mondială anticipează o reducere a PIB-ului Moldovei de  minus 2%, iar BERD o descreştere de la 0 la 4%. anul trecut Republuca Moldova a înregistrat o creştere economică de 4,6%, peste aşteptările experţilor şi organismelor internaţionale.

Centrul analitic Expert Grup susţine în publicaţia MEGA că anul 2015 va fi unul dificil din punct de vedere economic pentru Republica Moldova. Produsul Intern Brut fiind prognozat să scadă cu circa 0.2% (scenariul pesimist – recesiune de 1,8%), iar autoritățile publice par să nu fie suficient de pregătite pentru a face față dificultăților.

Constrângerile sunt atât de sorginte externă, cât și internă. În particular, înrăutățirea situației economice din Federația Rusă și Ucraina, agravarea crizei de securitate din Ucraina, menținerea restricțiilor comerciale rusești, dar și recuperarea lentă a economiilor UE, vor continua să pună presiuni asupra economiei moldovenești. Aceste constrângeri sunt amplificate de evoluțiile interne, unde înrăutățirea situației din sectorul bancar și volatilitatea monedei naționale au prăbușit nivelul de încredere al consumatorilor și firmelor în economie, iar prin urmare, majoritatea sectoarelor urmează să înregistreze declin.

You may also like

Comments are closed.

By