Preţurile au explodat! Inflaţie anuală de 7% în martie, rata lunară a urcat la 0,9%

a

Preţurile de consum au crescut în martie cu 0,9% faţă de februarie, iar rata anulă a inflaţiei a urcat la 7,1%, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Inflaţia lunară de 0,9% a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare – cu 1,3 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,9 la sută şi la tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei – cu 0,2 la sută.

În martie, faţă se luna precedentă, cele mai mari scumpiri au avut loc la fructe proaspete – cu 6,8%, cafea naturală boabe şi măcinată – cu 5,8% şi zahăr cu 5,3%.

Pe de altă parte ouăle s-au ieftinit cu 20,9%, tomate proaspete – cu 5,4%, iar slănina neprelucrată – cu 5,1%.

La mărfurile nealimentare în luna martie 2015 a fost marcată majorarea preţurilor la: detergenţi – cu 4,7%, obiecte mici de uz casnic – cu 4,0% şi mărfurile pentru igiena personală – cu 3,8%. Concomitent, în perioada de analiză au scăzut preţurile la electrocasnice cu 5,3%.

În ultimul raport de politică monetară, BNM susţine că se vor accentua riscurile proinflaţioniste ca urmare a activităţii economice slabe din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă – principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, induc riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populaţiei şi ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin intermediul canalului comerţului extern şi al remiterilor populaţiei, ceea ce poate influenţa dinamica ratei de schimb a monedei naţionale şi, ulterior, evoluţia inflaţiei.

La începutul anului 2015 BNM e revizuit în creştere prognoza privind rata anuală a inflaţiei pentru anul curent, la 5,8 la sută, cu 1,2 puncte procentuale mai mult faţă de prognoza fixată în octombrie anul trecut.

You may also like

Comments are closed.

By