Preşedintele şi cancelarul german aduc un omagiu, la Koln, victimelor tragediei din Alpii francezi

a

Preşedintele Joachim Gauck şi cancelarul Angela Merkel vor fi prezenţi, vineri, la catedrala din Koln pentru a aduce un omagiu naţional celor 150 de morţi în accidentul Germanwings din Alpii francezi, relatează AFP, în pagina electronică, citată de mediafax.ro.

În timp ce drapelele au fost coborâte în bernă în toată ţara, o slujbă religioasă va avea loc începând cu ora 10.00 GMT (13.00 ora României) în cea mai mare catedrală gotică din nordul Europei, un monument emblematic din Germania, care a scăpat de bombardamentele aliaţilor.

Încă de joi au fost aprinse 150 de lumânări, iar în exterior a fost arborat un imens drapel alb cu o cruce neagră.

Aproximativ 1.400 de invitaţi, dintre care peste 500 de rude ale victimelor, vor participa la această reuniune naţională de doliu transmisă în direct de mai multe canale de televiziune dintre care ARD, la aproape patru săptămâni de la tragedie. Fiecare va putea depune flori şi lumânări în jurul catedralei şi în faţa gării situate în apropiere, unde vor fi amplasate ecrane pentru transmisia în aer liber.

 Preşedintele Joachim Gauck, pastor luteran, va lua cuvântul. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului german vor fi, de asemenea, prezenţi. Spania va fi reprezentată de ministrul de Interne Jorge Fernandez Diaz, iar Franţa de secretarul de stat pentru Transporturi Alain Vidalies.

Sunt aşteptaţi, de asemenea, numeroşi jurnalişti, potrivit conferinţei episcopale germane, care se ocupă de organizare.

La 24 martie, un avion Airbus A320 al companiei Germanwings care se deplasa de la Barcelona la Düsseldorf s-a prăbuşit în Alpii francezi provocând moartea a 150 de persoane, între care 72 de germani şi 50 de spanioli. Potrivit primelor elemente ale anchetei, avionul a fost prăbuşit intenţionat de copilotul german, care suferea de probleme psihice.

Directorul general al grupului Lufthansa, Carsten Spohr, precum şi cel al filialei low cost Germanwings vor participa, de asemenea, la ceremonie. Personalului companiei care va merge la ceremonie i s-a cerut să nu poarte uniformă.

You may also like

Comments are closed.

By