Piaţa valutară, anemică! Moldovenii nu mai au lei să cumpere dolari şi euro

a

Piaţa valutară a strâns în luna martie un volum de tranzacţii în valoare de 237,5 mil. dolari SUA cu peste 20% mai puţin faţă de luna precedentă şi cu 25% mai puţin faţă de martie 2014, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei.

Valoarea tranzacţiilor s-a comprimat ca urmare a reducerii operaţiunilor de vânzare-cumpărare a principalelor valute tranzacţionate în Republica Moldova. Cea mai mare cădere au avut-o tranzacţiile dolarilor americani – 35%, euro – 17,4% şi hrivna ucraineană – 12,5%.

Comprimarea operaţiunilor cash pe piaţa valutară a fost influenţată de reducerea cumpărărilor de valută din partea persoanelor fizice, care au cumpărat 23,2 mil. dolari SUA cu 64% mai puţin comparativ cu luna precedentă, iar euro cu 49% mai puţin, echivalentul a 35 mil. dolari SUA.

Conform statisticilor BNM, cea mai tranzacţionată valută pe piaţa în numerar a rămas euro cu o pondere de 52,3% din total, în creştere cu 1,7 puncte procentuale în raport cu luna februarie 2014. Valoarea operaţiunilor de vânzare-cumpărare a euro a constituit echivalentul a 124,2 mil. USD. Moneda americană a fost tranzacţionată în volum de 72,7 mil. USD, iar ponderea acestei valute în totalul tranzacţiilor s-a redus cu 7 puncte procentuale la 30,6% din total.

În ianuarie tranzacţiile în ruble ruseşti au însumat echivalentul a 35 mil. USD în creştere cu 20 % faţă de februarie, leul românesc a fost tranzacţionat în volum de 2,4 mil. USD (+4,3%), iar hrivna ucraineană – 700 mii USD (-12,5%).

You may also like

Comments are closed.

By